• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

11 червня 2018

Що таке «виробнича ділянка, вільна від регульованих шкідливих організмів»?

Місце виробництва або виробничі ділянки, вільні від регульованих шкідливих організмів, є виробництво або ділянки, де на підставі інспектування офіційно встановлена відсутність регульованих шкідливих організмів і за необхідності їх відсутність офіційно підтримується протягом визначеного періоду.

Для офіційного встановлення статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, особа подає до ГУ Держпродспоживслужби:

заяву про встановлення та/або підтримання офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів ;

копію плану земельної ділянки (витягу з документації із землеустрою), на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів;

копію документа, який засвідчує право власності або користування (в тому числі оренди) на земельну ділянку, на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів;

документ, що підтверджує внесення плати за обстеження посівів сільськогосподарських культур, плодових культур, розсадників, промислових садів, присадибних ділянок та лісосмуг щодо виявлення карантинних організмів для надання та/або підтвердження статусу місця виробництва або виробничої ділянки на вимогу особи, що здійснює виробництво об'єктів регулювання, передбачених Законом України "Про карантин рослин".

 

Під час проведення процедури перевірки щодо встановлення статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, державний фітосанітарний інспектор проводить:

попередній аналіз документів, які стосуються місця виробництва або виробничої ділянки;

встановлення меж буферної зони;

візуальну перевірку рослин, продуктів рослинного походження та інших об’єктів регулювання та/або об’єктів, які розташовані на території місця виробництва або виробничої ділянки;

обстеження посівів сільськогосподарських культур, плодових культур, розсадників, промислових садів, присадибних ділянок та лісосмуг;

відбір зразків рослин, продукції рослинного походження та інших об’єктів регулювання;

попередній візуальний аналіз відібраних зразків на місці;

направлення зразків для проведення фітосанітарної експертизи у карантинні лабораторії;

інші фітосанітарні процедури, які належать до його компетенції та передбачені чинним законодавством.

 

Разом з підтвердженням присвоєння статусу надаються перелік заходів, що підлягають обов’язковому виконанню для підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів. Тобто процес підтвердження та піддержання статусу ділянки поширюється на весь час вирощування, виробництва тощо.

 

У разі, якщо виявлено зараження рослин, продуктів рослинного походження, інших об’єктів регулювання та об’єктів, які розташовані на території місця виробництва або виробничої ділянки та буферної зони регульованими шкідливими організмами; не виконано розпорядження державних фітосанітарних інспекторів та обов’язків осіб щодо карантину рослин, визначених Законом України "Про карантин рослин" протягом останнього повного вегетаційного сезону встановлення офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки неможливо. Крім того, підставою для негативного висновку можуть бути подання неповного пакету документів та виявлення в документах недостовірних відомостей.

На міжнародному рівні процедура затверджена Міжнародним стандартом з фітосанітарних заходів 10. Цей стандарт містить вимоги щодо визначення та використання вільних місць та ділянок виробництва як варіантів управління ризиком з метою дотримання фітосанітарних вимог при імпорті рослин, рослинних продуктів та інших об’єктів регулювання. Поняття свободи від шкідливого організму дозволяє країнам-експортерам гарантувати країнам-імпортерам, що рослини, продукти рослинного походження та інші об’єкти регулювання вільні від будь-якого конкретного шкідливого організму (ів) і відповідають фітосанітарним вимогам країни-імпортера при їх імпортуванні з вільного від шкідливого організму місця ви­робництва.

 


ВІДЕОСЮЖЕТИ