15 червня 2018
Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області інформує, що в двох особистих підсобних господарствах с. Приморське Василівського райну було зареєстровано захворювання та загибель свиней.
При дослідженні відібраних проб біоматеріалу в Дніпропетровській регіональній державній лабораторії ветеринарної медицини 14.06.2018 виділено вірус та встановлено діагноз – АЧС.
З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС проведено засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при Василівській районній адміністрації, рішенням якої затверджено план з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичного осередку, зон захисту та нагляду. Спеціалістами Держпродспоживслужби проводяться заходи відповідно до чинної інструкції щодо ліквідації захворювання в осередку виникнення та недопущення розповсюдження збудника АЧС, також проводиться епізоотичне розслідування щодо встановлення причини виникнення захворювання.
Довідково. Збудник АЧС – вірус, стійкий до широкого діапазону температур і рН середовища: гине при температурі 60 °С протягом 30 хв.; у трупах свиней зберігається до десяти тижнів, у м’ясі від хворих тварин - до 155 діб, копченій шинці - до 6 місяців, у ґрунті та гною - до 3 місяців, у солонині - до 1 року; заморожування консервує вірус.
Люди не хворіють на АЧС, але хвороба небезпечна високими економічними збитками. На даний час вакцини від АЧС і методів успішного лікування не існує. Найбільш ефективним способом боротьби з захворюванням вважається знищення поголів’я свиней, але краще не допустити захворювання шляхом проведення постійних профілактичних заходів.
Ще раз наголушуємо про основні заходи щодо запобігання занесення вірусу АЧС:
• Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами.
• Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар.
• Не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам.
• Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів.
• Не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин.
• Не утримувати в приватному господарстві свиней, якщо Ви мисливець на диких свиней.
• Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою.