26 червня 2018
Літо – найкраща пора року: сонячні, теплі дні, свіжі овочі та фрукти, канікули та відпустки, відпочинок на морі чи на природі. Однак саме в цю пору відбувається значне зростання захворюваності на кишкові інфекції і стає актуальним виникнення спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань (ГКІ), які несуть значну небезпеку для здоров’я людини. Джерелом інфекції при ГКІ є хворі люди, бактеріо- та вірусоносії. Фекально-оральний механізм передачі інфекції здійснюється трьома шляхами: харчовим - під час споживання забруднених продуктів, що містять збудник або його токсини; водним - у рази вживання некип’яченої води або при ковтанні води під час купання у відкритих водоймах; контактно-побутовим - через брудні руки або предмети побуту.
Кишкові інфекції — це група інфекцій, що викликає захворювання травного тракту з такими клінічними проявами, як підвищення температури тіла, пронос, блювання. Ці захворювання виникають внаслідок вживання заражених продуктів або води, які проникають в організм людини через брудні руки, продукти харчування. Час від зараження людини до перших клінічних проявів захворювання триває від кількох годин до 2—3 діб.
Часто захворювання на кишкові інфекції стає наслідком вживання продуктів харчування, придбаних на стихійних ринках, у місцях несанкціонованої торгівлі, при вживанні продуктів, що пройшли недостатню термічну обробку та недотримання правил особистої гігієни. Більшість спалахів виникає внаслідок недотримання санітарно-гігієнічних вимог, допущення персоналу до приготування страв, які є носіями кишкових інфекцій. Збудниками кишкових інфекцій можуть бути різноманітні віруси, бактерії та їх токсини. З метою профілактики гострих кишкових інфекцій необхідно:
• дотримуватися правил особистої гігієни;
• ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
• використовувати безпечну воду,та вживати бутильовану воду або охолоджену кип’ячену воду;
• при купівлі харчових продуктів та напоїв обов'язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування;
• при споживанні овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою. При споживанні дітьми - обдати окропом;
• не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
• не брати в дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання).
• для купання та відпочинку слід користуватися лише офіційно дозволеними пляжами. При купанні у водоймах і басейнах не слід допускати попадання води в рот.и
Виконання цих нескладних правил та порад допоможе уникнути захворювання на гостру кишкову інфекцію або отруєння і зберегти Ваше здоров'я та здоров'я Ваших близьких! Але, якщо раптом у Вас виникли симптоми ГКІ чи харчового отруєння (нудота, блювання, біль у животі, загальна слабкість, підвищення температури тіла), необхідно негайно звернутися за спеціалізованою медичною допомогою, не гаючи час на самолікування
Пам’ятайте ваше здоров’я у ваших руках.