29 жовтня 2018
Опубліковано проект І редакції ДСТУ 3768 Пшениця. Технічні вимоги.
Технічний комітет 170 (ТК170) «Зернові культури та продукти їх переробки» опублікував проект нового національного пшеничного стандарту для громадського обговорення. Документ доступний на сайті ДУ Інституту зернових культур НААН України.
Чинний норматив, на думку учасників ринку, істотно застарів. В Україні досі актуальна версія пшеничного стандарту 2010 року, який передбачає поділ на шість класів, які розділені на дві групи — продовольче і непродовольче зерно (1, 2, 3 для продовольчого зерна і 4,5,6 для фуражу). За оцінкою учасників ринку, велика кількість класів створює передумови для «гри» з показниками якості пшениці, переводячи її в той чи інший клас, від чого залежить вартість зерна. Попередні результати акумуляції пропозицій від реального сектора показують, що зміни, які потрібно було б вносити в дійсний стандарт на пшеницю, надто масштабні, щоб можна було обійтися простим коригуванням.
Є ще одна причина, яка робить перегляд стандарту не просто бажаним, а й необхідним. На сьогодні, стандарт на зерно, відповідно до закону «Про зерно та ринок зерна в Україні», є обов’язковим для застосування учасниками ринку — нормативний акт містить прямі посилання на ДСТУ 3768: 2010. У той же час, в ході реформування системи технічного регулювання та в законі «Про стандартизацію» було визначено, що стандарти повинні бути добровільними.
Процедура підготовки нового стандарту на пшеницю передбачає оприлюднення першої редакції на сайті Національного органу стандартизації і на сайті ТК170 для обговорення. Також повинні бути проведені публічні наради, першу з яких намічено на вересень 2018 року. Остаточна підготовка документа планується до кінця 2018 року.
У проекті враховані пропозиції експертів профільних асоціацій, трейдерів і експортерів. Основні зміни торкнулися наступних розділів:
- в розділі «Передмова» вказується профільний ТК 170 і основний розробник — ДУ «Інститут зернових культур» НААН України;
- в розділі «Нормативні посилання» додається стандарт на метод визначення сили борошна в зерні пшениці;
- в розділі «Технічні вимоги» переглянуто низку показників якості пшениці м’якої;
- в розділі «Методи визначення показників якості» додається ДСТУ 4111.4-2002 «Борошно пшеничне. Фізичні характеристики тіста. Частина 4. Визначення реологічних властивостей альвеографом».
У стандартні вимоги для зерна м’якої пшениці включено 3 класи продовольчої пшениці і один клас для непродовольчої.
ТК170 готовий розглядати пропозиції щодо корекції стандарту.
Ознайомитись з текстом проекту ДСТУ можна за посиланням: http://www.institut-zerna.com/tk170/tk-info.htm.