• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

29 грудня 2018

Результати здійснення державного нагляду (контролю) в лікувально-профілактичних закладах області в 2018 році.

Відповідно до Річного плану здійснення заходів державного нагляду (контролю) Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на 2018 рік, затвердженого наказом від 28.11.2017 № 1131 проведено перевірку 26 закладів охорони здоров’я в Запорізькій області у сферах забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя, безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.

Крім того, здійснено 112 позапланових заходів державного нагляду (контролю). Протягом поточного року опрацьовано 110 заяв суб’єктів господарювання щодо видачі дозволу (санітарного паспорту) на право експлуатації рентгенівського кабінету (зберігання та експлуатації пересувних і переносних (палатних) рентгенівських апаратів та видачі дозволу на право проведення робіт з джерелами іонізуючих випромінювань в лікувально-профілактичних закладах області. В 8,2% випадків суб’єктам господарювання надано вмотивовані відмови.

Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій області

На виконання розпорядження Запорізької облдержадміністрації від 15.05.2018 № 276 забезпечена участь у складі робочої групи з контролю за додержанням правил поводження з відходами. Майже в 70% перевірених закладів встановлені невідповідності щодо своєчасного вивезення медичних відходів, відсутність Типових схем, інструкцій, договорів на вивезення відходів, порушення умов збирання, обробки та зберігання медичних відходів, тощо.

В ході перевірок були виявлені порушення діючого законодавства з питань санітарно-технічного забезпечення закладів, дотримання санітарно-гігієнічного, протиепідемічного та дезінфекційного режимів, організації харчування хворих, порушення персоналом термінів проходження періодичних медичних оглядів.

В рамках бюджетної програми «Проведення лабораторних випробувань, вимірювань, досліджень та експертизи під час здійснення державного контролю (нагляду)» Держпродспоживслужбою забезпечений контроль за дотриманням санітарно-гігієнічного режиму лікувально-профілактичних закладів, шляхом відбору змивів з обладнання, об’єктів зовнішнього середовища, рук та спецодягу медичного персоналу, предметів догляду за хворими. Питома вага відхилень від нормативних показників в досліджених пробах питної води за мікробіологічними показниками становила – 2,17%, за санітарно-хімічними показниками – 18,6%. При здійсненні контролю якості харчування хворих досліджено 47 проб готових страв на бактеріальне забруднення, відхилень не виявлено, відібрано 1300 змивів з обладнання, рук та посуду харчоблоків та буфетних відділень, встановлено відхилень у 5,2%.

Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій області

За результатами здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сферах забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя, безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, на адресу керівників закладів охорони здоров’я направлено 47 приписів щодо усунення виявлених порушень діючого законодавства. За порушення вимог чинного законодавства до адміністративної відповідальності притягнуто 3 посадові особи ЛПЗ на суму 2550,0 грн.

 


ВІДЕОСЮЖЕТИ