01 березня 2019
Спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області прийнято участь в тренінгу «Сучасні можливості кооперації. Законодавчі вимоги до якості та безпечності харчових продуктів», що відбувся 26.02.2019 року в 300 залі Запорізької обласної державної адміністрації.
Під час тренінгу обговорювалися можливості створення аграрних кооперативів в Україні та Запорізькій області зокрема. Захід проводить Міжнародна благодійна організація «Інформаційний центр «Зелене досьє» у партнерстві з ВГО «Національна асоціація сільськогосподарських дорадчих служб України». До заходу долучилися фахівці Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, запорізькі аграрії та сільгоспвиробники.
Заступник директора Департаменту агропромислового розвитку ОДА Людмила Щербина зазначила, що в сільській місцевості малі та середні виробники сільськогосподарської продукції переважно виробляють більшу частину фруктів, овочів, молока, м’яса, меду. Однак обмеженість власних ресурсів не дає можливості кожному з них поодинці застосувати сучасні технології виробництва, зберігати та переробляти продукцію, пропонувати на ринок гуртові партії виробленої продукції. Тому є необхідність виробникам такої категорії об’єднуватися в сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи. На сьогодні у Запорізькій області діють 29 СОКів (сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів), які об’єднують 726 осіб. Проте питання щодо якості та безпечності харчових продуктів, пошуку нових ринків збуту, адаптації до законодавства ЄС у фокусі малих та середніх виробників аграрної продукції тощо виникає постійно.
В рамках тренінгу вдруге відбулась зустріч з громадянами, які здійснюють господарську діяльність у галузі бджільництва (пасічники) на базі Запорізької обласної державної адміністрації. Підтримку в організації заходу надано Департаментом агропромислового розвиту.
Представником Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області були надані відповіді на питання, що виникають з практики у пасічників.