• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

16 квітня 2019

Щодо профілактичних заходів з харчових отруєнь

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Якість продуктів харчування, придбаних нами в магазинах залежить не тільки від заводу або підприємства - виробника, а також від умов транспортування і місця реалізації товару. Найбільш вразливим і важко контрольованим ланкою в збереженні якості та безпеки продуктів харчування є умови доставки від виробника до споживача. Для перевезення продуктів харчування повинен виділятися спеціальний автотранспорт. Використання його для інших цілей (перевезення будівельних матеріалів, отрутохімікатів, сміття, паливно-мастильних матеріалів, сильнодіючих і отруйних речовин) не допускається.

Транспортні засоби повинні бути спеціалізованими, тобто призначеними для перевезення певної групи харчових продуктів, наприклад, молочні автоцистерни, муковоза для безтарного перевезення борошна, цукру, автомашини для перевезення хлібобулочних виробів, живої риби. З особливостями під час їх перевезення, можна ознайомитись за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0128-98.

Для захисту продуктів, що транспортуються від забруднення транспортні засоби необхідно обладнати закритими кузовами, а харчові продукти правильно розташовувати. Автомашина повинна бути технічно справна, мати гігієнічне покриття, що легко піддається мийці і дезінфекції, передбачаються з’ємні стелажі. Машина повинна бути промаркована відповідно до виду перевезеного продукту.

Також дозволяється одночасне перевезення різних харчових продуктів (шляхом забезпечення такого розділення продуктів, що унеможливлює їх забруднення).

Особи, які супроводжують харчові продукти в дорозі і виконують завантаження/вивантаження повинні мати при собі особисту медичну книжку і спецодяг темного кольору (халат, рукавиці), суворо дотримуватися правил особистої гігієни.

Умови транспортування (температура, вологість) повинні відповідати вимогам нормативно-технічної документації на кожен вид харчових продуктів (знаходиться в справній чистій тарі, маркованими). У транспортному засобі повинні бути виділені спеціальні місця для зберігання спецодягу. Харчові продукти, що транспортуються повинні супроводжуватися товаротранспортною накладною (відповідно до вимог частини 7 ст. 37 Закону № 771, в редакції Закону № 2042-VIII від 18.05.2017) з формою якої можна ознайомитись за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0128-98#n1161.

Нагадуємо, що однією з причин харчового отруєння є недотримання елементарних гігієнічних норм (неправильне зберігання харчових продуктів, що знаходяться на прилавках магазинів, брудні (немиті) руки, а також неякісні умови транспортування продуктів від виробників до місць торгівлі (реалізаторів)).

Відомо, що харчові продукти зі складів підприємств харчової промисловості перевозяться в торговельну мережу та мережу громадського харчування на транспорті, який інколи не завжди відповідає нормам. По дорозі від виробника до споживача харчові продукти можуть піддаватися несприятливому впливу зовнішнього середовища (це і висока температура, і пряме сонячне світло, і небажані механічні дії, забруднення харчових продуктів під час їх перевезення, тощо). В результаті таких перевезень продукти можуть бути частково або повністю зіпсовані. Тому керівники торговельних і харчових підприємств, підприємств громадського харчування, посадові особи, які беруть участь в обігу харчових продуктів (у т.ч.: логістичний ланцюг - планування та контроль вантажно/розвантажувальних робіт, закупки; організація, контроль та управління транспортуванням; облік та управління запасами (зберігання)) повинні суворо стежити за правильним розміщенням харчових продуктів в спецавтотранспорті/складах, своєчасністю доставки харчових продуктів і санітарним станом транспортних засобів/місць зберігання харчових продуктів.

Транспортні засоби, що використовуються для перевезення харчових продуктів і продовольчої сировини, повинні піддаватися мийці із застосуванням миючих засобів і дезінфекції дозволеними для цих цілей дезінфекційними засобами. Ці вимоги повинні виконуватися в обов'язковому порядку.

Будь-яка машина, що перевозить харчові продукти, повинна регулярно піддаватись дезінфекції, адже ні для кого не секрет, що дезінфекція - це єдино можливий спосіб повністю виключити ризик бактеріологічного забруднення продуктів харчування і продовольчої сировини при його транспортуванні (санобробка транспорту проводитися в спеціально обладнаних мийних блоках або на спецмайданчиках, підключених до системи водопостачання і каналізації. Такий мийний блок/майданчик забезпечується миючими та деззасобами, інвентарем для миття та дезінфекції, обладнується: мийними машинами, гнучкими шлангами, щітками, апаратурою для дезінфекції. Після санобробки повинен потрапляти до виділеного майданчика для сушіння і провітрювання машин після обробки. Персонал забезпечується спецодягом (гумові чоботи, рукавички, прогумований фартух), засоби індивідуального захисту (окуляри, респіратори).

Із загальними вимогами щодо гігієнічних вимог до транспортних засобів можна ознайомитись за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-вр;

Важливим є також питання підтримання температурно-вологісних режимів під час операцій приймання-передачі харчових продуктів (у т.ч.: при доставці до пункту призначення).

Враховуючи вищевикладене, нагадуємо, що відповідно до статті 20 Закону № 771 оператори ринку зобов’язані: забезпечувати дотримання вимог цього Закону щодо гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу (зберігання, транспортування, реалізації харчових продуктів), особливо у весняно-літній період); забезпечувати виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів щодо окремих показників якості (у т.ч.: торгуючі особи повинні забезпечити такі температурні умови для зберігання харчових продуктів, які декларуються товаровиробниками); забезпечувати простежуваність.

Від цих елементарних заходів при поводженні з харчовими продуктами під час їх обігу залежить здоров’я та життя споживача.

У разі отримання від громадян обґрунтованої підозри щодо невідповідності законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів на потужностях спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області будуть вживатися всі визначені законодавством заходи (з метою підтвердження/та/або спростування таких фактів) відповідного реагування, у т.ч.: притягнення операторів ринку, їх посадових осіб до відповідальності (у разі проведення заходів контролю та виявлені порушень законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів).


ВІДЕОСЮЖЕТИ