22 квітня 2019
Систему НАССР (систему аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (Hazard Analysis Critical Control Points) на основі міжнародних стандартів з харчової безпеки та законодавства України розглянули на кущовому семінарі, який відбувся у м. Василівка.
У заході взяли участь оператори ринку, які працюють з продуктами харчування, Василівського, Токмацького, Запорізького, К-Дніпровського, Оріхівського, Михайлівського районів та м. Запоріжжя, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, начальники та фахівці районних управлінь Головного управління Держпродспоживслужби області, представники органів влади.
Під час семінару учасники розглянули основні вимоги законодавства України в галузі безпеки харчових продуктів, принципи системи НАССР (створення групи НАССР, вимоги до складу та кваліфікації, опис продуктів, складання блок-схем виробництва, схем руху, аналізу ризиків, дерево рішень, план НАССР), базові попереджувальні програми (гігієна, прибирання, контроль шкідників, контроль сторонніх предметів, безпеку води, управління відходами, контроль хімічних засобів, контроль постачальників) тощо.
Також детально було обговорено питання аудиту системи НАССР.
Як зазначив Віталій Дьяков, начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби області, ця система передбачає контроль безпечності продукції на всіх етапах. Сьогодні Держпродспоживслужба проводить роз’яснювальну роботу про особливості впровадження системи НАССР, адже її належна реалізація дозволить удосконалити процеси виробництва, покращити якість продукції і відповідно знизити ризики, пов’язані з харчовими отруєннями споживачів.