26 квітня 2019
У І кварталі 2019 року спеціалісти Держпродспоживслужби в Запорізькій області здійснили 227 планових заходів державного контролю у сферах безпечності харчових продуктів та санітарного законодавства.
В ході проведених перевірок встановлено, що практично кожним суб’єктом господарювання порушується санітарно-гігієнічний режим, виробнича та особиста гігієна.
Державний нагляд (контроль) проводився з застосуванням лабораторних досліджень: відібрано більше двох з половиною тисяч змивів з навколишнього середовища, бактерії групи кишкової палички виявлені в 1,8%, проведено дослідження 145 зразків харчових продуктів (готових страв), з яких 2,8% не відповідали гігієнічним вимогам за бактеріологічними показниками та 1,3% проб води з відхиленням з внутрішньої водорозподільної мережі.
За результатами перевірок, Держпродспоживслужбою області, всім без винятку суб’єктам господарювання, направлено приписи про усунення, у визначені строки, порушень вимог санітарного законодавства та безпечності, а також окремих показників якості харчових продуктів. Узагальнені матеріали направлені до органів влади та місцевого самоврядування для відповідного реагування.
У сфері безпечності харчових продуктів до 74 суб’єктів господарювання застосовані штрафні санкції на загальну суму 244,6 тис. грн.
Основними недоліками, які виявлені в ході проведення планових заходів держаного нагляду (контролю), є:
З метою профілактики кишкових інфекцій, в епіднебезпечний весняно-літній період, звертаємо увагу суб’єктів господарювання щодо необхідності виконання вимог діючого законодавства та посилення контролю за дотриманням санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів на об’єктах.