17 травня 2019
Літо - чудова пора, коли є нагода частіше бувати на природі, влаштувати сімейний пікнічок або барбекю у компанії друзів. Однак, саме влітку слід бути особливо уважними до продуктів, які використовуємо в їжу. За статистикою, влітку завжди збільшується кількість харчових отруєнь та кишкових інфекцій.
Зазвичай, харчове отруєння мікробного походження починається гостро, через кілька годин після вживання зіпсованої їжі. Небезпечні такі отруєння через розвиток зневоднення. Бактерії та їх токсини, що потрапили в шлунково-кишковий тракт, викликають розвиток запального процесу в шлунку і кишківнику. Деякі мікробні токсини також можуть вражати серцево-судинну і центральну нервову систему.
Слід зазначити, що влітку при високій температурі повітря розмноження бактерій активніше, продукти псуються швидше, тому необхідно прислухатися до простих порад.
Сюди відносяться всілякі салати і бутерброди, які в готовому вигляді можна купити в продовольчій мережі міста і перекусити. Але з метою запобігання харчових отруєнь, інфекційних захворювань рекомендуємо в теплий період року обмежити вживання особливо небезпечної харчової продукції - студнів, паштетів, заливних з м'яса, птиці, риби, млинців, салатів в заправленому вигляді.
Не їжте і не купуйте готову їжу на вулиці, в дрібних торгових точках, кіосках, у випадкових продавців, в місцях стихійної торгівлі. Відмовтеся від вуличного фастфуду - шаурми, суші, біляшів і пиріжків, особливо з м'ясом або грибами. Вулична їжа, куплена з рук, в будь-який час року не назвеш корисною та безпечною. Але влітку ризик отримати серйозне отруєння збільшується в рази. Така їжа продається, а іноді і готується прямо на вулиці, часто під палючим сонцем, без особливих санітарних умов. Псується все дуже швидко, особливо якщо самі інгредієнти спочатку були не кращої якості.
Молочні продукти
Це тип продукції, який потребує зберігання лише в холодильнику. Не хочете отримати харчове отруєння – відправляйте молоко та іншу продукцію в холодильник одразу після того, як прийдете додому з магазину. Перевіряйте свіжість "молочки" особливо уважно, якщо маєте намір годувати їм дитину.
Медики констатують, що влітку кожна друга дитина, доставлена в лікарню з діагнозом ГКІ (гостра кишкова інфекція), вживала молочні продукти (сирок або йогурт), умови зберігання яких порушувалися. Молочне середовище - ідеальне місце для швидкого розмноження хвороботворних організмів.
Кондитерські вироби
В основному мова йде про торти та тістечка з кремом, в яких основа більшості з них- це масло або вершки. Тому в такій продукції необхідно перевіряти термін вживання та умови зберігання.
Літо - сезон фруктів. Але, на жаль, у продажу нерідко виявляються фрукти і ягоди, які можуть завдати серйозної шкоди здоров'ю. Звичайно, важливо відмовитися від зіпсованих та немитих фруктів, але набагато складніше розпізнати продукт, напханий шкідливими добривами. Грішать цим найчастіше полуниця, баштанні, особливо кавуни. Будьте уважні, іноді краще дочекатися сезону і не поспішати з дегустацією фруктів імпортного завозу.
Риба і яйця
У зоні ризику також копчена і сушена риба. Часто копченню піддають рибу не першої свіжості, маскуючи запахом копченості несвіжий аромат.
Яйця можуть бути причиною сальмонельозу. У будь-який час року, перед вживанням яйця потрібно ретельно вимити теплою водою. Влітку слід відмовитися від страв, до складу яких входять сирі яйця. Та й яєчню влітку краще не їсти - в сирому жовтку сальмонела не гине.
Кишкові інфекції проявляються раптово. Серед їх симптомів - слабкість, головний біль, нудота і блювота, болі в животі і діарея, озноб і підвищення температури тіла.
Щоб уникнути харчових отруєнь у спеку дотримуйтесь таких порад:
Якщо ж, не дивлячись на заходи та поради, Вам не пощастило, не зволікайте зі зверненням за медичною допомогою.