• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

17 травня 2019

Небезпечні продукти літа:  як вберегтися від отруєнь?

Літо - чудова пора, коли є нагода частіше бувати на природі, влаштувати сімейний пікнічок або барбекю у компанії друзів. Однак, саме влітку слід бути особливо уважними до продуктів, які використовуємо в їжу. За статистикою, влітку завжди збільшується кількість харчових отруєнь та кишкових інфекцій.

Зазвичай, харчове отруєння мікробного походження починається гостро, через кілька годин після вживання зіпсованої їжі. Небезпечні такі отруєння через розвиток зневоднення. Бактерії та їх токсини, що потрапили в шлунково-кишковий тракт, викликають розвиток запального процесу в шлунку і кишківнику. Деякі мікробні токсини також можуть вражати серцево-судинну і центральну нервову систему.

Слід зазначити, що влітку при високій температурі повітря розмноження бактерій активніше, продукти псуються швидше, тому  необхідно прислухатися до простих порад.

Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій областіГотові страви

Сюди відносяться всілякі салати і бутерброди, які в готовому вигляді можна купити в продовольчій мережі  міста і перекусити. Але з метою запобігання харчових отруєнь, інфекційних захворювань рекомендуємо в теплий період року обмежити вживання особливо небезпечної харчової продукції - студнів, паштетів, заливних з м'яса, птиці, риби, млинців, салатів в заправленому вигляді.

Не їжте і не купуйте готову їжу на вулиці, в дрібних торгових точках, кіосках, у випадкових продавців, в місцях стихійної торгівлі. Відмовтеся від вуличного фастфуду - шаурми, суші, біляшів і пиріжків, особливо з м'ясом або грибами. Вулична їжа, куплена з рук,  в будь-який час року не назвеш корисною та безпечною. Але влітку ризик отримати серйозне отруєння збільшується в рази. Така їжа продається, а іноді і готується прямо на вулиці, часто під палючим сонцем, без особливих санітарних умов. Псується все дуже швидко, особливо якщо самі інгредієнти спочатку були не кращої якості.

Молочні продукти

Це тип продукції, який потребує зберігання лише в холодильнику. Не хочете отримати харчове отруєння – відправляйте молоко та іншу продукцію в холодильник одразу після того, як прийдете додому з магазину. Перевіряйте свіжість "молочки" особливо уважно, якщо маєте намір годувати їм дитину.

Медики констатують, що влітку кожна друга дитина, доставлена в лікарню з діагнозом ГКІ (гостра кишкова інфекція), вживала молочні продукти (сирок або йогурт), умови зберігання яких порушувалися. Молочне середовище - ідеальне місце для швидкого розмноження хвороботворних організмів.

Кондитерські вироби

В основному мова йде про торти та тістечка з кремом, в яких основа більшості з них-  це масло або вершки. Тому в такій продукції необхідно перевіряти термін вживання та умови зберігання.

Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій областіФрукти і ягоди

Літо - сезон фруктів. Але, на жаль, у продажу нерідко виявляються фрукти і ягоди, які можуть завдати серйозної шкоди здоров'ю. Звичайно, важливо відмовитися від зіпсованих та немитих фруктів, але набагато складніше розпізнати продукт, напханий шкідливими добривами. Грішать цим найчастіше полуниця, баштанні, особливо кавуни. Будьте уважні, іноді краще дочекатися сезону і не поспішати з дегустацією фруктів імпортного завозу.

Риба і яйця

У зоні ризику також копчена і сушена риба. Часто копченню піддають рибу не першої свіжості, маскуючи запахом копченості несвіжий аромат.

Яйця можуть бути причиною сальмонельозу. У будь-який час року, перед вживанням яйця потрібно ретельно вимити теплою водою. Влітку слід відмовитися від страв, до складу яких входять сирі яйця. Та й яєчню влітку краще не їсти - в сирому жовтку сальмонела не гине.

Кишкові інфекції проявляються раптово. Серед їх симптомів - слабкість, головний біль, нудота і блювота, болі в животі і діарея, озноб і підвищення температури тіла.

 

Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій областіЩоб уникнути харчових отруєнь у спеку дотримуйтесь таких порад:

 

  • Усе, що стикається із продуктами, а саме руки, обробні дошки, ножі, посуд і інше повинні ретельно вимиватися миючими засобами.
  • Овочі, фрукти та зелень мийте під проточною водою.
  • Якщо ви перебуваєте на пляжі, не купуйте продукти з рук: це стосується вареної кукурудзи, солодощів і креветок.
  • Вкрай небажано пити сиру воду - краще вживайте бутильовану.
  • Не забувайте перевіряти на куплених вами продуктах термін придатності.
  • Не вживайте в їжу незнайомі гриби і ягоди.
  • М'ясо, рибу і яйця потрібно відварювати до повної готовності.
  • Від стейка з кров'ю влітку краще відмовитися, як і від яйця-пашот.
  • Продукти рекомендується зберігати при кімнатній температурі не більше 2-х годин.
  • При транспортуванні - продукти краще розділити по пакетах, виключивши їх зіткнення з м'ясом;
  • Перевозити всі продукти бажано в сумці-термосі.
  • Будьте дуже обережні з небезпечними продуктами, які можуть у літню спеку викликати отруєння і завдати величезної шкоди вашому здоров'ю.

 

Якщо ж, не дивлячись на заходи та поради, Вам не пощастило, не зволікайте зі зверненням за медичною допомогою.

 

 

 


ВІДЕОСЮЖЕТИ