20 червня 2019
Питання дотримання умов реалізації харчових продуктів на агропродовольчих ринках стали ключовою темою для обговорення в Головному управлінні Держпродспоживслужби в Запорізькій області.
У заході взяли участь начальник Головного управління Держпродспоживслужби області Віктор Шершнєв, очільник Запорізького міського управління Сергій Приходько, керівник управління безпечності продуктів та ветеринарної медицини Віталій Д’яков, представники агропродовольчих ринків м. Запоріжжя, бізнесу та громадськості.
Відкриваючи захід, начальник Головного управління зазначив, що громадяни мають споживати безпечну та якісну продукцію харчування, і це завдання може бути виконане лише спільними зусиллями Держпродспоживслужби та бізнесу. Зі свого боку, служба готова до предметного спілкування.
У ході зустрічі представники служби зосередили увагу на тому, що оснащення місць торгівлі на агропродовольчих ринках повинно відповідати умовам реалізації та зберігання, зазначених в інформації про харчовий продукт. Зокрема, дозволяється реалізація м’яса подвірного забою після проходження ветеринарно-санітарної експертизи в остиглому виді за температури не вище + 12ºС; реалізація молока – не вище + 10ºС; яєць – не вище + 20ºС. Було зазначено, що на сьогоднішній день, ще не всі ринки мають відповідні умови для торгівлі, але ці питання необхідно вирішувати.
Під час дискусійної частини представники ринків висловили проблемні питання, з якими вони стикаються у роботі. Зокрема, вони звернули увагу на наявність у Запоріжжі стихійної торгівлі.
В свою чергу, фахівці Держпродспоживслужби зазначили, що стихійна торгівля є потенційною небезпекою для споживача. Адже продукти харчування, які реалізовуються у невстановлених для торгівлі місцях, не пройшли лабораторний контроль, не мають відповідного маркування, не упаковані належним чином тощо. Тому, за результатами зустрічі, було прийняте рішення звернутися до органів влади з відповідними пропозиціями.