03 вересня 2019
У Запорізькій області підготувались до нового 2019/2020 навчального року та відкрили свої двері для учнів і вихованців 1013 навчально-виховних заклади.
Спеціалістами Держпродспоживслужби в Запорізькій області, в складі робочих груп, прийнята активна участь у комісійних обстеженнях закладів освіти щодо стану їх готовності.
За результатами проведення огляду встановлено, що за останні роки значно поліпшилась матеріально-технічна база закладів освіти - виконано капітальні ремонти дахів, фасадів, гральних та фізкультурних майданчиків, проведена заміна віконних блоків, водопровідних та каналізаційних мереж, переобладнані системи опалення, придбані меблі та обладнання, в тому числі в рамках програми «Нова Українська Школа».
Але, незважаючи на те, що у більшості навчально-виховних закладів (далі НВЗ) виконані ремонтні роботи, продовжують існувати проблеми.
Зокрема, на сьогодні 14 НВЗ ще потребують облаштування «внутрішній туалет»: – 4 – дошкільних та 10 - загальноосвітніх шкіл.
Залишається проблемним питанням організації харчування учнів - 67 закладів не мають власних харчоблоків. 47 харчоблоків не відповідають гігієнічним вимогам по площі та набору приміщень - таких закладів більшість в Запорізькому, Великобілозерському, Новомиколаївському, Оріхівському, Вільнянському Чернігівському, Бердянському районах. На даний час забезпечуються лише буфетною продукцією 36 закладів, а саме: 33 школи та 3 заклади профтехосвіти.
У восьми закладах освіти Запорізької області водопостачання здійснюється від колодязів – це заклади Чернігівського, Приморського та Бердянського районів. На привозній воді працюють 128 закладів (45 дошкільних та 83 загальноосвітніх). Значна кількість закладів не підключена до централізованої каналізаційної мережі, переважно в сільській місцевості, здійснюється каналізування «на вигріб». Не каналізовано навчально-виховних закладів в Запорізькій області 4 (3 дошкільних, 1 загальноосвітній).
За підсумками огляду, на адресу керівників навчально-виховних закладів направлені матеріали з пропозиціями щодо усунення недоліків, поліпшення матеріально-технічної бази та дотримання санітарно-гігієнічного режиму.
Під час підготовки закладів освіти до нового 2019/2020 навчального року лабораторіями Держпродспоживслужби досліджено 904 проби питної води на бактеріологічні показники, з них 0,3% з відхиленням. На санітарно-хімічні показники досліджено 904 проби, з відхиленням 224, що складає 26,9%.
Крім того, на даний час спеціалістами Держпродспоживслужби продовжується робота щодо погодження двотижневих перспективних меню, режимів роботи та навчально-трудового навантаження.
За участю Держпродспоживслужби в Запорізькій області здійснюється організаційно-методична та санітарно-просвітня робота. Проведено 28 нарад, 7 семінарів. На актуальні теми прочитано 16 лекцій та проведено більше 1000 бесід з працівниками закладів освіти.
Питання навчально-виховного процесу в закладах освіти Запорізької області залишається на постійному контролі Держпродспоживслужби.