13 вересня 2019
З метою недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації щодо захворювання на ботулізм, фахівці Приморського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області провели низку заходів щодо його профілактики.
Так, зокрема операторам ринку під підпис вручені листи щодо правил і вимог до реалізації риби та рибної продукції. Постійно проводиться роз’яснювальна робота серед населення. Фахівці Держпродспоживслужби попереджають про небезпеку купівлі продуктів харчування на стихійних ринках.
Також спеціалісти Приморського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області приймають участь в роботі комісії по боротьбі зі стихійною торгівлею харчовими продуктами, особливо рибною продукцією. В ході проведених рейдів на порушників складено 9 протоколів, 8 з яких розглянуті на адміністративній комісії Приморської міської ради. За результатами розгляду винесено 8 постанов та сплачено порушниками штрафів на суму понад 3,0 тис.грн.
Ще раз акцентуємо Вашу увагу, що ботулізм - гостре важке інфекційно-токсичне захворювання, яке виникає в результаті вживання в їжу харчових продуктів, що містять мікробний токсин – ботулінум, та призводить до важких уражень нервової системи, змін в роботі серцево-судинної системи, слабкості скелетних і гладких м’язів, порушення зору, ковтання, моторики кишок.
Токсин палички ботулізму є найбільш небезпечним з усіх відомих бактеріальних токсинів. Захворювання може виникнути при вживанні харчових продуктів без попередньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку збудників.
Найчастіше реєструються захворювання, пов’язані з вживанням грибів домашнього консервування, копченої або в’яленої риби, м’ясних і ковбасних виробів, бобових консервів.