• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

20 грудня 2019

Європарламент продовжує роботу щодо скасування подвійних стандартів для харчових продуктів

Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій області

На порядку денному Європейського Парламенту (далі - ЄП) залишається питання різної якості споживчих товарів в державах-членах Європейського союзу (далі - ЄС). Наприклад, деякі продукти у країнах Східної Європи відрізняється за якістю у їхніх західних сусідів. Раніше Президент Європейської комісії (далі - ЄК) Жан-Клод Юнкер сподівався, що чинного законодавства щодо цього питання достатньо. Однак у Східній Європі все ще вважають, що до деяких споживачів ставляться як до громадян другого класу.

Основна скарга стосується того, що харчові продукти в окремих країнах містять менше м’яса або ж більше штучних підсолоджувачів, ніж ті ж продукти тих же саме торгових марок в інших країнах.

Відповідно, не зважаючи на прийняття 13.06.2019 р. нового Регламенту ЄС про прозорість та стабільність оцінки ризиків ЄС в продовольчому ланцюгу, проблема щодо подвійної якості залишається.

На думку членів ЄП, законодавство (Директива 2019/633 від 17.04.2019) про недобросовісну торгову практику у ділових відносинах у сфері с/г і ланцюжку поставок харчових продуктів та положення Регламенту (ЄС) № 2017/625 («Регламент офіційного контролю»; набув чинності 14.12.2019 р.) не відповідають цілям унеможливлення подвійної якості одних і тих самих харчових продуктів.

Деякі члени ЄП стверджують стверджують, що законодавство набагато вразливіше, ніж те, що було спочатку запропоновано для обговорення. Затверджена Директива не забороняє однозначно застосовувати різні інгредієнти на різних ринках і передбачає низку винятків, коли виробники харчових продуктів можуть продавати продукти з різним вмістом під однаковими етикетками. При цьому зволікання з боку ЄК, споживчих організацій чи інших організацій щодо вжиття необхідних заходів у цій сфері призведе до втрати боротьби проти недобросовісної конкуренції.

Згідно з Директивою 2019/633, контроль за якістю продуктів можуть здійснювати споживачі та національні органи влади, а не підприємства, які їх виготовляють.

Держпродспоживслужба України уважно слідкує за розвитком даної дискусії і про подальші зміни з цього питання ми будемо інформувати.


ВІДЕОСЮЖЕТИ