• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

07 серпня 2020

Напередодні свята спеціалісти ветеринарної медицини підводять підсумки роботи

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Щорічно, у другу неділю серпня, відзначається професійне свято – «День працівників ветеринарної медицини». Воно встановлено Указом Президента України № 1035/2001 від 1 листопада 2001 року за  вагомий внесок працівників ветеринарної медицини у забезпечення ветеринарного і епізоотичного благополуччя, ветеринарно-санітарної безпеки продуктів тваринництва та охорони навколишнього середовища.

Вважають, що лікування людей і тварин на території України почалось на ранніх стадіях розвитку людини. Стародавні дослов’янські племена трипільської матеріальної культури, що заселяли територію України наприкінці 4-го і початку 2-го тисячоліть до н. е., вже займалися землеробством і тваринництвом, почали приручати і одомашнювати диких тварин окремих видів, а отже займалися лікуванням тварин.

 Гуманна і ветеринарна медицина з моменту зародження справи лікування розвивалися спільно, але в останнє тисячоліття ветеринарна медицина відокремилася у самостійну галузь. Глибокий невід’ємний зв’язок цих галузей медицини у першу чергу зумовлений метою захистити людство від хвороб, що можуть бути передані від тварин – зооантропонозів. Видатний ветеринарний лікар С.С. Євсеєнко сформулював це у 1884 році у відомому висловлюванні: „Medicina hominem curat, veterinaria hominam tatem” (медицина оберігає людину, а ветеринарія оберігає людство).

Завдяки наполегливій та кропіткій праці поколінь ветеринарних спеціалістів України на теперішній час на території країни підтримується стабільна і контрольована епізоотична ситуація відносно основних  інфекційних хвороб тварин. Про це свідчить відсутність на території України таких інфекційних хвороб,  які можуть наносити великі економічні збитки тваринницькій галузі, як чума великої і дрібної рогатої худоби, контагіозна плевропневмонія ВРХ, везикулярний стоматит, африканська чума коней, блутанг та багатьох інших. З 1940 року Україна вільна від сапу коней,  з 1988 – від ящуру. Хвороба Ньюкасла  в Україні не реєструється з 2006 року. Для профілактики цієї хвороби в Україні передбачена обов'язкова вакцинація птиці, як в індивідуальних господарствах громадян, так і на птахофабриках. На сьогоднішній день Україна вільна від бруцельозу тварин, останній випадок бруцельозу свиней реєструвався в 2008 році, класична чума свиней серед домашніх тварин не реєструвалася з 1996 року.

В останні роки багато країн світу потерпає від  африканської чуми свиней (АЧС). Вогнища АЧС в 2019 році реєстрували в Польщі (2179), Румунії (2313), Угорщині (1555), Бельгії (501), Болгарії (219), Латвії (361), Молдові (38), Сербії (18), Словаччині (23), Україні (53), Росії (144) а також в Китайській Народній Республіці (61), Східному Тиморі (100), В'єтнамі (2618), Індонезії (392), Лаосі (141), Південній Кореї (65) на Філіппінах (40) та у деяких інших країнах Азії і Африки. Класичну чуму свиней реєстрували в Бразилії (30) і Японії (1510).

Завдяки проведенню комплексу профілактичних та оздоровчих заходів в Україні суттєво покращилась епізоотична ситуація щодо АЧС. Якщо у 2017 році було виявлено 163 випадки АЧС, у 2018 – 145, то у 2019 – 53, а за 6 місяців 2020 – 13 випадків.

В Запорізькій області у 2019 році було виявлено та оздоровлено 3 неблагополучних пункти з АЧС, з початку 2020 виявлено  один пункт в Мелітопольському районі, проводяться заходи щодо його оздоровлення. З метою забезпечення епізоотичного благополуччя та для виконання Плану протиепізоотичних заходів за  6 місяців 2020 року спеціалісти  ветеринарної медицини області провели досліджень:  великої рогатої худоби (ВРХ) на лейкоз – 37 тис., туберкульоз – 52 тис., бруцельоз – 41 тис., досліджено птиці на напругу імунітету хвороби Ньюкасла – 17 тис., свиней на африканську чуму – 195  (з низ 1 позитивний). Вакциновано проти сибірки – 45 тис. голів ВРХ, 25 тис. голів дрібної рогатої худоби (ДРХ); проти класичної чуми свиней  136 тис. голів, проти хвороби Ньюкасла  птиці 3 млн. 58 тис. голів, проти сказу – 5598 голів ВРХ, 88 голів ДРХ, понад 81 тисячу собак та 57 тисяч котів, та багато інших обробок і досліджень. Проведено комплекс робіт щодо дезінфекції, дезінсекції та дератизації підконтрольних об’єктів.

З початку 2020 року було зареєстровано 8 випадків захворювання тварин на сказ у 7 неблагополучних пунктах, що відповідно на 11 та 9 менше, ніж за аналогічний період 2019 року (19 випадків у 16 неблагополучних пунктах). Після проведення відповідних заходів карантинні обмеження були зняті із всіх неблагополучних пунктів. Станом на 01.07.2020 вперше за багато років спостереження Запорізька область є благополучною щодо сказу тварин.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2014 р. № 442 “Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади” та Постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 р. № 1092 “Про утворення територіальних органів Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів” спеціалісти ветеринарної медицини працюють у складі Держпродспоживслужби України.

Служба, зокрема, забезпечує здійснення державного ветеринарно-санітарного нагляду і контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин, за охороною території України від занесення збудників особливо небезпечних хвороб, включених до списку Міжнародного епізоотичного бюро з територій інших держав або карантинних зон.

Фахівцями здійснюється багато інших організаційних, лікувально-профілактичних та лабораторно-діагностичних заходів щодо підтримання стабільної епізоотичної та епідемічної ситуації в області. Зокрема, державні інспектори та державні ветеринарні інспектори, працівники державних лікарень і лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи та офіційні лікарі на підконтрольних об’єктах  у межах своєї компетенції здійснюють державний ветеринарно-санітарний контроль і нагляд за виконанням вимог харчового законодавства та ветеринарно-санітарних правил, випуском безпечної харчової продукції, здійснення ветеринарно-санітарної експертизи продукції та багато інших заходів.

Проводиться широка роз’яснювальна робота серед населення щодо профілактики інфекційних захворювань тварин, які спільні для людей і тварин, а також харчових отруєнь, через вживання неякісних та небезпечних харчових продуктів. Проводяться семінари, навчання, засідання державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при районних державних адміністрації та міських радах, здійснюється публікація статей та виступи в засобах масової інформації.

Протягом поточного року фахівцями управлінь безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини і державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства головного управління  Держпродспоживслужби в Запорізькій області  спільно з органами влади та місцевого самоврядування проведено значний об’єм роботи щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) під час карантину. На виконання постанов КМУ, головного санітарного лікаря України, рішення комісій ТЕБ та НС служба здійснює перевірки стосовно дотримання суб’єктами господарювання встановлених вимог до функціонування в умовах адаптивного карантину, зокрема дотримання режиму носіння захисних масок, соціальної дистанції та здійснення визначених заходів дезінфекції в закладах громадського харчування, на об’єктах торгівлі продовольчими та непродовольчими товарами, ринках, у громадському транспорті тощо.

Від результатів роботи та високого професіоналізму спеціалістів ветеринарної медицини і Держпродспоживслужби залежить не тільки здоров'я тварин, а і людей. Ця складна і  самовіддана праця не завжди помітна стороннім, але треба пам’ятати, що забезпечення епідеміологічного та епізоотичного благополуччя, недопущення обігу неякісної та небезпечної харчової продукції ­ є основним елементом ­продовольчої ­безпеки ­та ­складової­ національної­ безпеки ­України.


ВІДЕОСЮЖЕТИ