06 травня 2021
У зв’язку із запровадженням на території області «червоного» рівня епідемічної небезпеки поширення COVID-19 та відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», Головним управлінням Держпродспоживслужби в Запорізькій області посилено контроль за дотриманням суб’єктами господарювання протиепідемічних заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення, локалізацію спалахів коронавірусної хвороби.
Так, протягом квітня 2021 року фахівцями Держпродспоживслужби області, в тому числі у складі мобільних груп, спільно з представниками органів місцевої влади та Національної поліції, проведено 5759 перевірок.
Порушення протиепідемічних вимог, встановлених постановами Кабінету Міністрів України і Головного державного санітарного лікаря України з профілактики поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19 виявлені на 941 об’єкті (16,3 % від перевірених).
Зокрема було перевірено:
- 1675 об'єктів торгівлі продовольчими товарами, порушення встановлені на 469 (28 % від перевірених);
- 150 агропродовольчих ринків, порушення встановлені на 57 (47,5 %);
- 2818 об'єктів торгівлі непродовольчими товарами, на 195 (6,9%) встановлені порушення;
-426 закладів громадського харчування, порушення встановлені на 66 (15,5%) об’єктах;
- 86 закладів освіти, порушення встановлені на 22 (25,6%);
- 196 перукарень та салонів краси, в 28 (14,3%) встановлені порушення;
- 408 - інших об’єктів нагляду (громадський транспорт, автотранспортні підприємства, аптеки, ательє, офісні приміщення тощо), на 104 (25,5%) встановлені порушення.
Серед основних порушень, які були встановлені в ході моніторингових обстежень:
- відсутність інформації про проведення температурного скринінгу працівників;
- використання несертифікованих засобів (або засобами невідомого походження) для вологого прибирання та дезінфекції;
- відсутність маркування та недотримання соціальної дистанції;
- не проводиться дезінфекційна обробка ручок корзинок та візків для покупок;
- в пасажирському транспорті не забезпечена можливість дотримання відстані між водієм та пасажирами не менше 1 метра або наявність фізичних бар'єрів, не проводиться вологе прибирання та дезінфекційна обробка контактних поверхонь;
- недотримання обмежувальних заходів і заборон, передбачених для «червоного» рівня епідемічної небезпеки та інші.
До порушників застосовані заходи згідно чинного законодавства, зокрема надано 941 припис (пропозицію) щодо усунення та недопущення в подальшому порушень карантинних вимог, працівниками Держпродспоживслужби та Національної поліції складено 620 протоколів про адміністративні правопорушення.
Загалом, з початку року спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області проведено 10,8 тис. перевірок, в ході яких встановлено порушення на 2,4 тис. об'єктах (22 %).
В ході моніторингових обстежень фахівці Держпродспоживслужби проводять роз’яснювальну роботу з суб’єктами господарювання, працівниками та відвідувачами об’єктів щодо дотримання протиепідемічних вимог з метою запобігання захворювання на СOVID-19.