• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

18 червня 2021

Суд підтвердив законність дій Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області

Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій області

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Запорізькій області проводиться робота відповідно до покладених на нього завдань у сфері здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.

Так, 30.12.2019 у зв`язку з телефонним повідомленням завідуючої приймального відділення КУ «Обласна інфекційна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради щодо 6 випадків захворювання на гастроентероколіт, з яких 2 випадки – Salmonella групи D, керуючись ст. 37 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-ІІІ та іншими нормами чинного законодавства на підставі наказу ГУ Держпродспоживслужби в Запорізькій області № 710 «Про проведення санітарно - епідеміологічного розслідування» від 30.12.2019  уповноваженими особами Запорізького міського управління Головного управління проведено збір інформації та санітарно-епідеміологічне розслідування випадків захворювання на сальмонельоз, що пов’язані, зі слів постраждалих, із вжиттям в їжу суші, які були замовлені в «SUSHI 3303».

За результатами санітарно-епідеміологічного розслідування складено акт санітарно-епідеміологічного обстеження об’єкта та відібрані проби змивів з поверхонь об’єктів для санітарно-мікробіологічного випробування, проби води та відібрані зразки продукції для проведення ветеринарно-санітарної експертизи у державній лабораторії.

За результатами експертизи  виявленні підвищення кількості мезофільних аеробних та факультативно анаеробних мікроорганізмів, що свідчить про порушення температурних режимів в процесі виготовлення або зберігання харчових продуктів, незадовільний санітарний стан виробництва.

Наявність бактерій групи кишкових паличок, Е.соli, коагулазопозитивних стафілококів в масі продукту, яка нормується, вказує на незадовільні санітарні умови під час виготовлення продукту або вторинне інфікування його (за рахунок обладнання, рук та носоглотки працівника, санітарного одягу та ін).

Зазначеними експертними висновками встановлено, що на руках і санодягу кухаря  і руках су-шефа виділено Staphylococcus aurcus, що суперечить Методичним вказівкам щодо санітарно - мікробіологічного контролю виробництва та реалізації, які підлягають ветеринарному нагляду, затвердженим ДВФСУ від 19.12.2013 р., а зразки суши «Фурай» за мікробіологічними показниками не відповідають ДСанПін 4.4.5.078-2001.

Не погоджуючись с результатами експертних висновків, суб'єкт господарювання звернувся з позовною заявою до Запорізького окружного адміністративного суду про визнання протиправними та скасування експертних висновків.

31.08.2020 Запорізьким окружним адміністративним судом в задоволенні позовних вимог суб'єкту господарювання - відмовлено.

На рішення Запорізького окружного адміністративного суду підприємець подав апеляційну скаргу до Третього апеляційного адміністративного суду, яку 21.04.2021 судом -  залишено без задоволення.

Таким чином, судом першої та апеляційної інстанцій встановлено, що  при наявності повідомлення щодо 6 випадків захворювання на гастроентероколіт, де 2 випадки - Salmonella групи  D, Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області та Запорізька регіональна державна лабораторія Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів  та захисту споживачів  діяли в межах наданих їм повноважень відповідно чинного законодавства  і в матеріалах справи  відсутні докази  для визнання експертних висновків протиправними та їх скасування.

Отже, з метою ліквідації та недопущення поширення інфекційних хвороб, у тому числі через харчові продукти, групових та індивідуальних харчових отруєнь, забезпечення оперативного вжиття відповідних заходів реагування територіальні органи Держпродспоживслужби прийняли зважені і законні рішення про необхідність проведення необхідних заходів за дотриманням нагляду санітарного законодавства, порушення яких могло призвести до виникнення і поширення спалаху.  

Питання безпечності  та окремих показників якості харчових продуктів знаходиться на постійному контролі у Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області.

 


ВІДЕОСЮЖЕТИ