• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

03 листопада 2021

Повідомлення RASFF щодо виявлення несанкціонованої речовини оксиду етилену в порошку екстракту гарцинії камбоджійської, що використовувалася у харчовій добавці

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

До Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів надійшло інформаційне повідомлення системи швидкого оповіщення про харчові продукти і корми (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF)  №2021.5147-fup29, відповідно до якого виявлено  несанкціоновану речовину оксиду етилену в порошку екстракту гарцинії камбоджійської, що використовувалася у харчовій добавці «Ostro Vit Контроль апетиту, 60 капсул» та експортувалась з Польщі (Fitness Trading Robert Szulborski, Zambrow) до України (отримувач: ФОП Бутко Олена Миколаївна, вул. Борщагівська, 4Ф, кв. 74, м. Київ, +380765794488).

З метою недопущення в обіг такої  продукції, Головне управління Держпродспоживслужби в  Запорізькій області доводить до відома операторів ринку,  що згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – Закон) вони зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.

Зокрема, у разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу в Запорізькій області, необхідно негайно інформувати  Головне управління для вжиття відповідних заходів за адресою: вул. Гоголя, 105А,  м. Запоріжжя, 69002,  тел. (061)228-04-51,  e-mail: bezpeka@gudpss-zp.gov.ua     

На даний час інформація щодо виявлення вищевказаної продукції в обігу на об’єктах торгівлі в Запорізькій області до  Головного управління Держпродспоживслужби  не надходила.

   Довідково: Європейська система швидкого оповіщення про харчові продукти і корми (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) - система швидкого обміну інформацією щодо наявності ризику для здоров’я людини, пов’язаного з харчовими продуктами і кормами.

 RASFF - це інструмент для обміну інформацією, який допомагає країнам ЄС діяти швидше та скоординовано у відповідь на загрозу здоров'я, спричинену харчовою продукцією або кормом. Мережа RASFF об’єднує контролюючі органи в сфері безпечності харчової продукції країн ЄС та таких країн як Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія, Швейцарія, які відповідають за безпечність харчових продуктів та кормів.

 У разі загрози:

  • Член мережі передає Європейській Комісії інформацію про харчовий продукт чи корм, які несуть пряму чи опосередковану загрозу людині. 
  • Комісія відразу передає таку інформацію всім членам мережі.
  • Комісія публікує щотижневий огляд таких повідомлень

Повідомлення можна переглядати онлайн на порталі RASFF


ВІДЕОСЮЖЕТИ