• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

15 серпня 2022

Харчові продукти повинні бути безпечними❗️

Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій області

⏺ В умовах воєнного стану багато українців запасаються необхідними продуктами харчування, часто купуючи їх у великій кількості. 

⁉️Однак згодом багато продуктів стають не придатними для вживання: в крупах, макаронних виробах, муці заводяться шкідники; масло або сири ушкоджені плісенню; на деякі продукти закінчилися терміни придатності та інше. Слід пам’ятати, що вживання таких продуктів створює загрозу для здоров’я та життя  людини.

⏹Тож, роблячи продуктові запаси, насамперед необхідно:

➡️ звернути увагу на терміни придатності, вони повинні бути досить тривалими з моменту придбання. Не рекомендується як запас купувати продукти харчування, які швидко псуються;

➡️дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів;

➡️ при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку ( контейнери для харчових продуктів тощо);

➡️ не купувати харчові продукти у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі.

❗️Водночас, звертаємо увагу операторів ринку на безумовне дотримання вимог законодавства в сфері безпечності харчових продуктів. 

☑️Нагадуємо, що оператори ринку, які займаються виробництвом та/або обігом харчових продуктів повинні:

▶️ бути обов’язково зареєстровані у державному реєстрі операторів ринку харчових продуктів;

▶️ впровадити на потужностях постійно діючі процедури, засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (HACCP);

▶️ дотримуватись встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів; до обладнання та інвентарю, з якими контактують харчові продукти, проводити їх чищення та дезінфекцію; до постачання води; до пакування та маркування харчових продуктів; під час поводження з харчовими відходами;

▶️ контролювати дотримання вимог до гігієни персоналу;

▶️ здійснювати реалізацію харчових продуктів з дотриманням температурних режимів та термінів зберігання; тощо.

✔️Звертаємо увагу, що за  порушення вимог законодавства в сфері безпечності харчових продуктів оператори ринку несуть відповідальність відповідно до Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» від 18.05.2017  року
№ 2042-VIII, зокрема: 

↪️виробництво та/або обіг харчових продуктів або кормів з використанням незареєстрованої потужності, якщо обов’язковість її державної реєстрації встановлена законом тягнуть за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі двадцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі одинадцяти мінімальних заробітних плат;

↪️ невиконання визначеного законом обов’язку щодо впровадження на потужностях постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі тридцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі п’ятнадцяти мінімальних заробітних плат;

↪️порушення встановлених законодавством гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів або кормів, якщо це створює загрозу для життя та/або здоров’я людини або тварини, тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі десяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі шести мінімальних заробітних плат;

↪️ пропонування до реалізації або реалізація непридатних харчових продуктів або кормів тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі двадцяти п’яти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі сімнадцяти мінімальних заробітних плат;

↪️ пропонування до реалізації або реалізація швидкопсувних харчових продуктів або кормів, строки зберігання яких закінчилися, якщо внаслідок цього харчові продукти або корми не стали шкідливими для здоров’я людини або тварини, тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі дванадцяти мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб - підприємців - у розмірі восьми мінімальних заробітних плат.

ℹ️ Довідково: Законом України «Про Державний бюджет України на 2022 рік» установлено мінімальну заробітну плату у місячному розмірі: з 1 січня – 6500 грн, з 1 жовтня – 6700 грн.


ВІДЕОСЮЖЕТИ