31 жовтня 2022
17 жовтня 2022 року Міністерством юстиції України зареєстровано наказ Мінагрополітики від 14 вересня 2022 року №682, яким затверджено Гігієнічні вимоги до швидкозаморожених харчових продуктів, призначених для споживання людиною (https://document.vobu.ua/doc/15340).
Прийняття Гігієнічних вимог є черговим кроком щодо виконання міжнародних зобов’язань України, передбачених Угодою про асоціацію з Європейським Союзом, створює в Україні спільні з країнами-членами ЄС правила функціонування ринку швидкозаморожених харчових продуктів, а також матиме позитивний вплив на громадське здоров’я.
Наказом визначено, що швидкозаморожений харчовий продукт – харчовий продукт, який було піддано процесу швидкого заморожування, під час якого температура харчового продукту якнайшвидше проходить область максимального кристалоутворення та досягає температури не вище -18°C, яка підтримується на цьому рівні.
Гігієнічні вимоги чітко регламентують:
загальні принципи, яким мають відповідати швидкозаморожені харчові продукти;
рівень температури, яку необхідно підтримувати на потужностях, що здійснюють поводження, зберігання, складування, транспортування та/або обіг швидкозаморожених харчових продуктів;
вимоги до морозильного обладнання та перелік кріогенних середовищ (рідин), що дозволено використовувати для швидкого заморожування харчових продуктів;
особливості маркування швидкозаморожених харчових продуктів;
здійснення моніторингу температури під час транспортування, складування та зберігання швидкозаморожених харчових продуктів.
Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування та вводиться в дію через три роки з дня припинення або скасування воєнного стану.
Наказом встановлено, що харчові продукти, які відповідали вимогам законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, що діяло до введення в дію цього наказу, але не відповідають вимогам цього наказу, можуть перебувати в обігу до закінчення мінімального терміну придатності або граничного терміну споживання (дати “вжити до”).