• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

14 грудня 2022

ПАМ’ЯТКА суб’єктам господарювання щодо забезпечення належних умов під час зберігання та реалізації харчових продуктів у разі відключення електроенергії

  • Операторам ринку, з огляду на ситуацію, яка виникла внаслідок пошкодження енергосистеми України та може спричинити довготривалу відсутність електроенергії, що в свою чергу впливає на виробництво та/або обіг харчових продуктів, рекомендуємо завчасно підготуватися до надзвичайної ситуації та забезпечити належні умови під час зберігання і реалізації харчових продуктів, зокрема дотримання температурного режиму:

  • Відповідно до впровадженої системи безпечності харчових продуктів (система НАССР), розробити план заходів чи інструкції на випадок відключення електроенергії та провести навчання персоналу щодо забезпечення належних умов зберігання та реалізації харчових продуктів, визначених виробником.

  • Забезпечити на своїх потужностях використання альтернативних засобів електроенергії, зокрема бензинових або дизельних генераторів, портативних електростанцій.

  • Для належного зберігання та реалізації харчових продуктів можна скористатися холодовими елементами або контейнерами із водою, пакетами з гелем, що завчасно були піддані заморожуванню.

  • Забезпечити термометрами холодильники та морозильні камери. Температура в морозильній камері не повинна перевищувати позначку -180C, а в холодильнику не більше +60C. Двері холодильника або морозильної камери треба тримати зачиненими, щоб запобігти потраплянню теплого повітря. У разі відключення електроенергії термометри приладу покажуть температуру і допоможуть визначити чи безпечні продукти.

 

  • Звертаємо увагу! Не підлягають подальшій реалізації продукти, які швидко псуються (наприклад, м'ясо, птиця, морепродукти, молочні продукти тощо), що зберігались при температурі вище 15 0C протягом 4 годин і більше.

  • У випадку неможливості довготривалого зберігання температурних режимів необхідно враховувати інформацію про харчовий продукт, яка зазначена на маркуванні, особливо термін реалізації продукту за умови зберігання, зовнішній вигляд, колір, запах харчових продуктів.

 

  • Наголошуємо на необхідності виконання операторами ринку вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів!

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, 69002 м. Запоріжжя, вул. Гоголя 105 а, e-mail: office@gudpss-zp.gov.ua, https://www.gudpss-zp.gov.ua/


ВІДЕОСЮЖЕТИ