• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

02 серпня 2023

Ветеринарно-санітарний контроль за якістю та безпекою харчових продуктів на агропродовольчих ринках

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

В умовах воєнного стану, з метою недопущення в обіг  небезпечних харчових продуктів, Держпродспоживслужбою, посилено контроль щодо дотримання суб’єктами господарювання і продавцями вимог законодавства про харчові продукти, ветеринарну медицину, проведення ветеринарно-санітарної експертизи.

Зокрема, спеціалісти державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи Держпродспоживслужби, здійснюють державний контроль та нагляд за дотриманням ветеринарно-санітарних вимог при торгівлі м'ясом, м'ясопродуктами, молоком, молокопродуктами, яйцями, рибою, рибопродуктами, медом, іншою продукцією тваринного і рослинного походження на агропродовольчих ринках.

Так, у першому півріччі 2023 року в лабораторіях ветеринарно – санітарної експертизи ринків Запорізької області, що знаходяться на підконтрольній Україні території, проведено 211,4 тис. експертиз харчових продуктів.

В ході проведених досліджень продуктів забою, виявлено понад 1,3 тис. випадків їх невідповідності вимогам щодо якості та безпечності. Уражені частини органів тварин, загальною вагою 3,1 т.,  недопущені в обіг і знешкоджені відповідно до вимог «Правил передзабійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно – санітарної експертизи м’яса та м’ясних продуктів», затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України 07.06.2002 N 28.

За всіма випадками підтвердження ураження збудниками небезпечних для людей хвороб продуктів забою сільськогосподарських тварин службою області проведено організаційні заходи (своєчасне повідомлення, проведення відповідних розслідувань, профілактичних, діагностичних, дезінфекційних, дегельмінтизаційних робіт, тощо) з метою недопущення їх розповсюдження.

Також, за результатами ветеринарно – санітарної експертизи, не допущено до реалізації майже 2,0 т іншої підконтрольної продукції тваринного та рослинного походження, зокрема:

- 1,6 т рослинних продуктів - з причин підвищеного вмісту нітратів, ураження морозом, гниллю, пліснявою, домашнього виготовлення, пошкодження фруктів личинками комах;

- 0,3 т молокопродуктів - з причин відсутності ветеринарних документів, механічного забруднення, фальсифікації (водою, содою, крохмалем, а сметани кисломолочним сиром), недоброякісних органолептичних показників (колір, смак, запах), підвищеної кислотності, низької густини, низького вмісту жиру молока, торгівлі молоком в брудному та не дозволеному посуді, з землі;

- 0,06 т риби і рибопродуктів - з причин невідповідності органолептичним показникам;

- 0, 05 т яєць курячих - з причин відсутності документів, які б підтвердили походження, якість та безпеку, супровідних ветеринарних документів, брудної шкаралупи, невідповідності органолептичним показникам, порушень умов маркування.

Шановні громадяни!

У результаті руйнації Каховської ГЕС спостерігається загибель риби в постраждалих регіонах, переробка та споживання якої може спричинити виникнення харчових отруєнь, зокрема ботулізму - дуже небезпечного і в багатьох випадках смертельного захворювання.

Рекомендуємо у найближчий час утриматися від придбання та вживання у їжу свіжовиловленої риби, вʼяленої або сушеної. 

Не наражайтеся на небезпеку, адже жоден із способів приготування не зробить її безпечною для вас.

Якщо у вас є сумніви щодо якості продуктів харчування, які реалізуються на ринках, ви маєте право вимагати у реалізаторів продукції документи, що підтверджують її якість та безпечність.

Не купуйте харчову продукцію в місцях несанкціонованої торгівлі (стихійних ринках). Така продукція не проходить необхідних досліджень для контролю її безпечності та може бути небезпечною для  вашого здоров’я.

Бережіть здоров’я своє та своїх близьких!

Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp


ВІДЕОСЮЖЕТИ