• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

19 січня 2024

Щодо здійснення ветеринарно-санітарного контролю за якістю та безпекою харчових продуктів на агропродовольчих ринках

Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій області

З метою недопущення обігу небезпечних харчових продуктів та кормів, спеціалісти державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на ринках, які підпорядковуються Головному управлінню Держпродспоживслужби в Запорізькій області, продовжують здійснювати державний контроль та нагляд за дотриманням ветеринарно-санітарних вимог при торгівлі на ринку м'ясом, м'ясопродуктами, молоком, молокопродуктами, яйцями, рибою, рибопродуктами, медом, іншою продукцією тваринного і рослинного походження.

Так, за 2023 рік спеціалістами державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках Запорізької територіальної громади проведено майже 427 тис. експертиз.

Загалом, за результатами досліджень, не допущено до реалізації майже 10 т підконтрольної продукції тваринного та рослинного походження.

Зокрема, в ході проведених досліджень продуктів забою, виявлено понад 2,6 тис. випадків їх невідповідності вимогам щодо якості та безпечності. Уражені частини органів тварин, загальною вагою 5,3 т,  недопущені в обіг і знешкоджені відповідно до вимог «Правил передзабійного ветеринарного огляду тварин і ветеринарно – санітарної експертизи м’яса та м’ясних продуктів», затверджених наказом Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України 07.06.2002 N 28.

Окрім того, за результатами ветеринарно – санітарної експертизи не допущено до реалізації:

- молокопродуктів – 0,72 т – з причин відсутності ветеринарних документів, механічного забруднення, фальсифікації (водою, содою, крохмалем, а сметани кисломолочним сиром), недоброякісних органолептичних показників (колір, смак, запах), підвищеної кислотності, низької густини, низького вмісту жиру молока, торгівлі молоком в брудному та не дозволеному посуді, з землі;

- риби і рибопродуктів – 0,061 т – з причин невідповідності органолептичним показникам, 0,003;

- рослинних продуктів – 3,734 т – з причин підвищеного вмісту нітратів, ураження морозом, гниллю, пліснявою, домашнього виготовлення, пошкодження фруктів личинками комах.

- яєць курячих – 0,05 т – з причин відсутності документів, які б підтвердили походження, якість та безпеку, супровідних ветеринарних документів, брудної шкаралупи, невідповідності органолептичним показникам, порушень умов маркування.

 Звертаємо увагу споживачів: якщо у вас є сумнів щодо якості продуктів харчування, які реалізуються на ринках, ви маєте право вимагати у реалізаторів продукції документи, що підтверджують її якість та безпечність.

У жодному разі не купуйте харчову продукцію в місцях несанкціонованої торгівлі (стихійних ринках). Така продукція не проходить необхідних досліджень для контролю її безпечності та може бути небезпечною для  здоров’я людини.

Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp


ВІДЕОСЮЖЕТИ