• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

23 лютого 2024

Вимоги до маркування м’яса птиці та м’ясних продуктів з птиці, а також м’яса яловичини та м’ясних продуктів з яловичини, які експортуються з України до Республіки Молдова

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Національним агенством з безпеки харчових продуктів Республіки Молдова листом від 05.02.2024 повідомлено Державну службу України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів щодо встановлення нових вимог, які стосуються маркування м'яса птиці та м'ясних продуктів з птиці, а також м'яса яловичини та м'ясних продуктів з неї, які експортуються з України до Республіки Молдова.

Зміни в маркуванні стосуються харчових продуктів з м’яса птиці та м’ясних продуктів з птиці (УКТЗЕД коди: 0207, 0210, 0504, 1602), а також м’яса яловичини та м’ясних продуктів з яловичини ( УКТЗЕД коди: 0201, 0202, 1601, 1602).

Вищезазначені продукти повинні відповідати Закону Республіки Молдова №279/2017 «Щодо інформації для споживачів про харчові продукти» (надалі — Закону №279/2017).

Водночас, яловичина та продукти з яловичини повинні також відповідати Постанові Уряду Молдови №1406/2008 про затвердження Санітарно-ветеринарного стандарту щодо системи класифікації та маркування яловичини та продуктів з яловичини (далі — Постанові Уряду №1406/2008).

Будь-який харчовий продукт, призначений для кінцевого споживача або для підприємств громадського харчування, супроводжується інформацією про цей продукт відповідно до Закону №279/2017, яка не повинна вводити споживача в оману, має бути ясною та доступною.

Відповідно до вимог Постанови Уряду Молдови №1406/2008, оператори ринку, які проводять продаж м'яса великої рогатої худоби та продуктів з нього, зобов'язані маркувати вказані харчові продукти. Для м'яса великої рогатої худоби, що походить від тварин, які народилися, утримувалися чи піддані забою на території Республіки Молдова, оператори вказують на етикетці додаткову інформацію відповідно до положень Закону №306/2018 про безпеку харчових продуктів, та Закону №279/2017. Система маркування гарантує зв'язок між ідентифікацією туші, її четвертин, окремих кусків м'яса з відповідною твариною, а також перевірку достовірності інформації, що міститься на етикетці.

Ознайомитися з вимогами Закону №279/2017 та Постанови Уряду №1406/2008 можливо за посиланням: https://www.legis.md/

Для отримання консультацій з вищевказаного питання звертайтесь  до Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області за  тел. (061)239-73-19.

Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp


ВІДЕОСЮЖЕТИ