• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

07 березня 2024

Операторам ринку, які здійснюють виробництво харчових продуктів та мають намір експортувати продукцію тваринного походження до країн Європейського Союзу та Близького Сходу

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» від 23.12.1997 року №771/97-ВР вантажі з харчовими продуктами, що вивозяться (пересилаються) за межі митної території України, при переміщенні через митний кордон України супроводжуються оригіналами міжнародних сертифікатів або інших документів, якщо такі документи вимагаються країною призначення.

Міжнародні сертифікати або інші документи видають державні інспектори, державні ветеринарні інспектори або уповноважені особи на основі даних, які, зокрема, є результатом позапланового заходу державного контролю, який здійснюється за зверненням оператора ринку з метою встановлення відповідності вантажів з харчовими продуктами вимогам країни призначення, якщо такі вимоги доведені до компетентного органу та/або містяться у передекспортних міжнародних сертифікатах, виданих компетентним органом.

Додатково повідомляємо, що з 15.01.2024 року Головне управління Держпродспоживслужби в Запоріькій області здійснює видачу міжнародних сертифікатів через он-лайн платформу Європейської Комісії по сертифікації та підтримці експорту/імпорту/транзиту тварин, продукції тваринного та рослинного походження, харчових продуктів, кормів (TRACES NT).

Обсяг видів харчових продуктів, сертифікація яких проводиться з використанням TRACES NT, визначається формами сертифікатів, що адаптовані та інтегровані до системи. Наразі це такі форми:

- офіційний сертифікат для ввезення до Європейського Союзу яєць, призначених для споживання людиною;

- офіційний сертифікат для ввезення до Європейського Союзу яєчних продуктів, призначених для споживання людиною;

- офіційний сертифікат для ввезення до Європейського Союзу молочних продуктів, призначених для споживання людиною, які підлягають специфічній обробці з метою зниження ризиків, відмінна від пастеризації (MODEL DAIRY-PRODUCTS-ST);

- офіційний сертифікат для ввезення до Європейського Союзу меду та інших продуктів бджільництва, призначених для споживання людиною;

- офіційний сертифікат на ввезення до Європейського Союзу м'ясних напівфабрикатів, призначених для споживання людиною (MODEL MP-PREP);

- офіційний сертифікат здоров’я тварин для ввезення в Європейський Союз живої риби, живих ракоподібних і продуктів тваринного походження від цих тварин, призначених для споживання людиною (зразок FISH-CRUST-HC);

- офіційний сертифікат на ввезення до Європейського Союзу свіжого м'яса, призначеного для споживання людиною, за винятком січеного м’яса та м’яса механічного обвалювання, з птиці, крім ряду безкільових (MODEL POU).

По мірі адаптації та впровадження форм сертифікатів в TRACES NT цей перелік буде доповнюватись.

Враховуючи зазначене, з метою уникнення виникнення необґрунтованих затримок при здійсненні сертифікації вантажів (відповідно до перерахованих форм сертифікатів) пропонуємо операторам ринку, які експортують зазначені вище види харчових продуктів, здійснити ряд підготовчих заходів, зокрема:

1.Ознайомитись із методичними матеріалами щодо функціоналу та перших кроків при початку роботи з TRACES NT за посиланнями: (https://is.gd/xhdCSC), (https://is.gd/PEnEtp).

2.Визначити відповідальну посадову особу для реєстрації в TRACES NT та створення запиту для підтвердження (валідації) потужності та ролі користувача.

3.Направити лист – запит на адресу територіального органу Держпродспоживслужби за місцем розташування потужності для підтвердження (валідації) потужності, відповідно до методичних рекомендацій, що знаходяться за посиланням: (https://is.gd/SHv0cQ).

Нагадуємо, що умовами підтвердження (валідації) потужності в TRACES NT є державна реєстрація потужності або отримання на дану потужність експлуатаційного дозволу.

Для отримання консультацій звертайтесь до управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області за тел. (061)239-73-19.

Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp


ВІДЕОСЮЖЕТИ