• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

04 квітня 2024

Чим небезпечні харчові зоонози!

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області попереджає про особливу небезпеку харчових зоонозів.

Зооноз – це інфекційне захворювання, яке має властивості передаватись людині від тварин.

З урахуванням наших тісних зв’язків з сільськогосподарськими, домашніми тваринами і тими, які живуть в природньому середовищі, зоонози є серйозною проблемою в галузі охорони здоров’я в усьому світі. Вони можуть призводити до збоїв у виробництві продукції тваринного походження, призначеної для вживання в їжу, а також у торгівлі такою продукцією.

Особливо небезпечним харчовим зоонозом є лістеріоз – так звана «хвороба холодильника». Лістеріоз – це інфекційна хвороба тварин та людей, яку спричиняють бактерії Listeria monocytogenes. Переносниками цих бактерій є дикі тварини, які заражують ґрунт продуктами життєдіяльності.

Первинним природним резервуаром лістерій є ґрунт, з якого вони можуть потрапляти до організмів рослин. Резервуаром інфекції є свійська худоба (велика рогата худоба, кролі, свині, кури тощо), дикі тварини та гризуни. Крім того, резервуаром інфекції можуть бути предмети довкілля, такі як силос, ґрунт, сіно, зерно, вода, де при низьких температурах збудник зберігається роками.

Механізм зараження людини може відбуватись контактно-побутовим шляхом при контакті з інфікованими тваринами та птахами, під час догляду за ними; при вживанні м'ясної продукції без термічної обробки (сире молоко, сирокопчені ковбаси, сир, особливо придбаний на стихійних ринках), через овочі та фрукти, воду відкритих водойм, ґрунт, пісок. Крім того, зараження лістеріями може передаватися фекально-оральним шляхом (через посуд носія чи хворого, в тому числі через дверні ручки, меблі, унітази, яких торкався хворий або носій).

Профілактика заснована на визнанні контрольних заходів на всіх стадіях продуктового ланцюга від сільськогосподарського виробництва та приготування їжі як у промисловому масштабі, так і в домашніх умовах.

Дезінфікуюча термообробка або пастеризація - ефективний метод знищення лістерій в харчових продуктах.

Щоб уникнути зараження рекомендується:

- дотримуватись правил особистої гігієни;

- проводити належну термічну обробку продуктів тваринництва;

- ретельно мити свіжі овочі, фрукти і зелень;

- вживати лише безпечну (бутильовану або кип’ячену) воду;

- перед вживанням кип’ятити молоко або вживати пастеризоване;

- не вживати пошкоджені овочі і фрукти (падалиця, тріщини, розломи);

- зберігати окремо сирі та готові продукти, так як особливістю лістерій є їх здатність розмножуватися у харчових продуктах навіть в холодильнику і морозильній камері;

- використовувати окремі дошки для оброблення м’яса/риби та інших продуктів;

- не купувати продукти харчування на стихійних ринках.

Пам’ятайте розігрівання у мікрохвильовій печі, бланшування, розморожування при кімнатній температурі не вбиває мікроорганізмів!

Рекомендації для людей, що працюють з харчовими продуктами:

  • Дотримання гігієнічних правил під час приготування їжі.

  • Працівники харчової промисловості та сфери громадського харчування, які мають підвищену температуру, діарею, блювоту або видимі пошкодження шкіри, повинні негайно повідомити про це свого керівника та бути відсторонені від роботи.

За більш детальною консультацією ви можете звернутись до Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, тел. (061)239-73-21.

Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp


ВІДЕОСЮЖЕТИ