• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

23 квітня 2018

До відома сільськогосподарських виробників.

Органічне насінництво, законодавчі основи та перспективи розвитку.

Виробництво органічної продукції — один із найбільш динамічних секторів в українському АПК. За даними Мінагрополітики, за останні 5 років виробництво органіки зросло на 90%, площі органічних с/г угідь збільшилися із 260 тис. га до 421,5 тис. га і складають 1% загальної площі с/г земель України. За останні 10 років створено більше 200 нових сертифікованих органічних господарств. Україна займає 11-те місце серед країн Європи та 20 у світі за загальною площею сільськогосподарських угідь, сертифікованих як органічні. При цьому, майже половину таких земель в Україні зайнятті під вирощуванням зернових – 48,1%, а це 7 місце серед основних країн-виробників органічних зернових. Понад 16% таких угідь займають олійні — 5 місце у світі, і ще 4,6% бобові — 7 місце. Далі йдуть овочі – 2%, тут Україна посідає 10 місце, фрукти – 0,6% і виноград – 0,1%. Виробники органічної продукції мають можливість брати участь у всіх державних програмах підтримки сільського господарства. Крім того, органічне виробництво — це той сектор, який дає значну маржу і створює додаткові робочі місця в сільській місцевості. Значний приріст виробництва та споживчого попиту в останні роки демонструє, що органічне сільське господарство з відносно архаїчного сектору перетворюється у професійну галузь, хоча і нишеву.

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

На даний час виробництво органічної продукції нормативно регулюється Законом України від 03.09.2013 № 425-VII “Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини”. Відповідно до п.6 статті 18 правила виробництва органічної продукції (сировини) рослинного походження передбачають використання лише сертифікованих органічного насіння та посадкового матеріалу. ДЕТАЛЬНІ ПРАВИЛА виробництва органічної продукції (сировини) рослинного походження (Постанова КМУ від 31 серпня 2016 р. №587) конкретизують, що для виробництва органічної продукції використовується насіння і садивний матеріал, отримані методом органічного виробництва, а саме материнські та батьківські форми рослин, вирощені протягом одного покоління, і багаторічні культури, вирощені протягом двох вегетаційних періодів, насіння і садивний матеріал повинні бути стійкими до хвороб та шкідників .В той же час, на в перехідний період, якщо посівний матеріал та матеріал для вегетативного розмноження недоступні на ринку в органічній формі, використання традиційної продукції (сировини) та продукції (сировини) можливе. 19.04. 2018 прийнято у першому читання за основу законопроекту № 5448 д «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції». З його прийняттям, законодавство України в органічному виробництві наближується до стандартів ЄС, що полегшує виробникам експортувати свою продукцію. Одна з норм цього законодавчого акту в сфері виробництва насіння передбачає ведення реєстру органічного насінництва. Законодавчі основи розвитку цього напряму сільськогосподарського виробництва орієнтуються на нормативи ЕС, дискусія щодо врегулювання питання використання органічного насіння триває й на рівні Європейської комісії з реформування, останні редакції нормативів відбулися у листопаді 2017 року, наступне засідання відбудеться у квітні 2018. Тобто цей напрям динамічний як на рівні виробництва, ринку, так й законодавчо, потребує уваги підприємців у сільському господарстві, особливо малих та микро.


ВІДЕОСЮЖЕТИ