• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

10 липня 2018

Небезпека ранніх баштанних

Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області інформує, що по всій області на ринках з’явилися в реалізації кавуни та дині. Основну небезпеку баштанних культур становить перевищення допустимого рівня вмісту нітратів – солей азотної кислоти, що може несприятливо позначатися на здоров’ї людини.

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Ця проблема з’явилась внаслідок хімізації сільського господарства, застосування мінеральних добрив з наявністю азоту для підвищення врожаїв сільськогосподарських культур. Слід нагадати, що нітрати є в ґрунті, воді; вони є хімічною складовою рослин, продуктами обміну речовин в організмі людини і тварин, тому люди зазнають їхнього впливу впродовж усього життя.

Спеціалісти попереджають: з усіх рослин саме баштанну культуру вважають одним з найбільш активних накопичувачів нітратів. В незрілих овочах їх вміст в 2-3 рази вище, ніж в дозрілих.

Небезпека і в кількості з'їденого: наприклад, у свіжій зелені нітратів буде в рази більше, ніж у кавуні, але кілограм  петрушки ніхто не з'їсть, на відміну від смугастого, а значить і шанси отруїтися ним набагато вищі.

Симптоми отруєння виникають, коли концентрація метгемоглобіну складає більше 15%. Про гостре отруєння нітратами свідчать такі симптоми, як синюшність шкіри обличчя, нігтів, видимих слизових оболонок; нудота з блювотою, спазматичний біль в животі; пронос; збільшення розмірів печінки, її болючість; головний біль, шум в вухах, запаморочення, сонливість; задишка; прискорене серцебиття; порушення свідомості, аж до втрати.

Важливо! Отруєння нітратами у дітей протікає дуже важко.

Звісно, за зовнішніми ознаками визначити рівень нітратів неможливо, але можна перестрахуватися, зрізуючи з овочів і фруктів край і шкірку, в яких небезпечних речовин найбільше. Підозрілими є величезні, занадто пахучі овочі та фрукти, кавуни з вузлуватими жовтими прожилками, яскраво-червоною м'якоттю з фіолетовим відливом.

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Держпродспоживслужба акцентує що важливим елементом забезпечення гарантованої якості харчових продуктів є контроль за ними.

 

Найбільш точним і достовірним методом дослідження ранніх баштанних є лабораторний метод дослідження на вміст нітратів, нітритів, пестицидів, солей важких металів, радіонуклідів.

З метою запобігання епідемічним ускладненням, профілактики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, в усіх районах області розроблено та затверджено «План заходів щодо профілактики харчових отруєнь, гострих кишкових інфекцій, масових інфекційних захворювань у літній період 2018 року. За відповідними розпорядженнями органів влади та місцевого самоврядування, в районах області працюють комісії по проведенню рейдових перевірок з питань дотримання правил торгівлі, ліквідації місць несанкціонованої торгівлі харчовими продуктами.

Спеціалістами Держпродспоживслужби на агропродовольчих ринках проведені семінари щодо дотримання вимог чинного законодавства при реалізації та обігу харчових продуктів, правил особистої гігієни персоналу, забезпечення належних умов їх зберігання та реалізації. Особливу увагу приділяється обов’язковості та якості проведення ветеринарно-санітарної експертизи харчових продуктів, які реалізуються. Розгорнута широка санітарно – просвітницька робота з населенням.

Запобігти отруєнню можна, якщо знати заходи профілактики.

  • Овочі і ягоди вживайте під час сезону;
  • Купуйте овочі та ягоди в магазинах, супермаркетах, де наявні документи із зазначенням вмісту нітратів.
  • Купуючи кавуни при дорозі не можна бути впевненим у тому, що вони безпечні. Не слід купувати кавуни частинами, вкритими плівкою, надрізані.
  • Пам`ятайте, що нітрати ніяк не пахнуть, не відчуваються на смак. Визначити їх наявність можливо тільки лабораторним шляхом.
  • При чищенні рослини видаляйте найбільш нітратні частини: у баштанних це частина, яка примикає до плодоніжки, а у огірків, буряка, редьки - обидва кінці. Замочуйте в воді овочі перед використанням.
  • Зниження нітратів спостерігається при термічній обробці продуктів.
  • Оскільки нітрати максимально зосереджуються в шкірці овочів, її необхідно зчищати. Це стосується зокрема огірків і кабачків.

 

Слідувати цим правилам зовсім нескладно, але це допоможе зберегти здоров`я, а іноді і життя.


ВІДЕОСЮЖЕТИ