• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

26 квітня 2019

Держпродспоживслужба Запорізької  області  здійснила  понад 200 перевірок  у сферах безпечності  харчових продуктів та санітарного законодавства

У І кварталі 2019 року спеціалісти Держпродспоживслужби в Запорізькій області здійснили  227 планових заходів державного контролю у сферах безпечності  харчових продуктів та санітарного законодавства. 

В ході проведених перевірок  встановлено, що практично кожним суб’єктом господарювання  порушується санітарно-гігієнічний режим, виробнича та особиста гігієна.

Державний нагляд (контроль) проводився з застосуванням лабораторних досліджень: відібрано більше двох з половиною тисяч  змивів з навколишнього середовища, бактерії групи кишкової палички виявлені в 1,8%, проведено дослідження 145 зразків харчових продуктів (готових страв), з яких 2,8% не відповідали гігієнічним вимогам за бактеріологічними показниками та 1,3% проб води з відхиленням з внутрішньої водорозподільної мережі.

За результатами перевірок,   Держпродспоживслужбою області, всім без винятку суб’єктам господарювання,  направлено приписи про усунення,  у визначені строки, порушень вимог санітарного законодавства та безпечності,  а також   окремих показників якості харчових продуктів. Узагальнені матеріали направлені до органів влади та місцевого самоврядування для відповідного реагування.

У сфері безпечності харчових продуктів до 74 суб’єктів господарювання застосовані штрафні санкції на загальну суму 244,6 тис. грн.

Основними недоліками, які виявлені в ході  проведення планових заходів держаного нагляду (контролю), є:

  • порушення термінів  проходження медичних оглядів працівниками закладів;
  • порушення санітарно – протиепідемічного режиму в організації водо забезпечення об’єкту нагляду;
  • використання мийних та дезінфікуючих засобів при відсутності документів, що підтверджують їх безпеку та  якість, недостатній запас;
  • проведення поточного та генерального прибирання приміщень без врахування вимог інструкцій щодо застосування мийних та дезінфікуючих засобів;
  • недостатня кількість санітарного та спеціального одягу персоналу;
  • недотримання правил особистої гігієни співробітниками закладів;
  • використання не за призначенням інвентарю для прибирання приміщень закладів, недостатня його кількість та невпорядковане  зберігання.

З метою профілактики кишкових інфекцій, в епіднебезпечний весняно-літній період, звертаємо увагу суб’єктів господарювання щодо необхідності виконання вимог діючого законодавства та посилення контролю за дотриманням санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів на об’єктах.


ВІДЕОСЮЖЕТИ