• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

01 липня 2019

Рекомендації щодо підготовки до збирання та зберігання насіння

Головне управління Держпродспоживслужбив Запорізькій областіЗбереження сортових та посівних якостей насіння при збиранні та зберіганні – важливий етап отримання якісного насіннєвого матеріалу. До початку збирання здійснюється комплекс заходів із підготовки току й складів до приймання насіння: ремонт, видалення сторонніх предметів і сміття, розсипів зерна, дезінфекція приміщень, прилеглої території, тари інвентарю, несіннєобробних машин, замурування нір гризунів. Якщо немає типових сховищ, для цього пристосовують найкращі сухі, добре провітрювані приміщення, обладнані засіками. Найпростіший спосіб дезінфекції складських приміщень – побілка свіжогашеним вапном з додаванням хлорованого вапна. Склади, завантажені насінням, при розповсюдженні шкідників фумігують, але фумігації підлягають тільки насіння з кондиційною вологістю, за підвищеної вологості великий ризик втрати схожості. Збиральні роботи: На початку збирання необхідно скласти план проведення збиральних робіт аби виключити можливість послідовного збирання одним комбайном двох сортів однієї культури або важковідокремлюваних культур. Не допускається надходження на тік і в складські приміщення товарного зерна, складування фуражі, будматеріалів та інших матеріальних цінностей. Транспорті засоби використовують у роботі тільки після ретельного очищення. Заздалегідь складаються схеми маршрутів, план розміщення партій на майданчиках току, черговість очищення їх, сушіння, сортування  й складування, щоб забезпечити надійне роз’єднання культур, сортів і генерацій у просторі та часі.

   Очищене й відсортоване насіння складується. Кожна партія насіння складується окремо і позначається штабельним ярликом, у якому зазначаються:

   ШТАБЕЛЬНИЙ ЯРЛИК

   Культура

   Сорт (гібрид, лінія)

   Категорія за етапами насінництва

   Генерація

   Рік урожаю

   Номер партії

   Маса партії

   Кількість місць

   Сортовий документ на насіння назва, номер, термін дії

Відповідно до ДСТУ 2240-93 сховища повинні бути критими та сухими, знезараженими від комірних шкідників. Мішки зберігають при вологості насіння, яка не перевищує стандартну, на настилах або піддонах, віддалених від підлоги не менше ніж на 15 см, а від стіни – 70 см. Розміри штабелів та відстань між ними повинні сприяти відбору проб насіння з будь-якого місця і проведенню технологічних операцій.

   При зберіганні насіння насипом висота бурту не повинна перевищувати: для олійних – 1,5 м, інших культур – 2 м. У складських приміщеннях з активною вентиляцією висота бурту насіння зернових культур допускається до 3 м. Слід уникати розміщення в сусідніх засіках насіння важковідокремлюваних культур (жито і пшениця, ячмінь і овес).

   Усі партії добазового та базового насіння незалежно від призначення, а також партії сертифікованого насіння першої генерації, призначені для реалізації підлягають обов’язковому пакуванню та маркуванню.

   Маркування партій насіння згідно до «Порядку маркування та пакування партій насіння» покладено на суб’єктів насінництва та розсадництва, і здійснюється ними в процесі доробки та пакування насіння.

   Облік насіння, його рух, якість відображають у "Шнуровій книзі обліку насіння". Записи в ній повинні відповідати сортовим і насіннєвим документам та даним бухгалтерського обліку. За правильність і своєчасність ведення Книги відповідають агроном з насінництва й головний агроном господарств усіх організаційних форм власності.

   Всі сторінки цієї Книги нумеруються, прошиваються і скріплюються печаткою.

Кожна партія насіння повинна пройти перевірку посівних якостей. Якщо у суб’єктів господарювання є потреба у визначенні  якісних показників насіння, для проведення дослідження насіння звертатись за адресою: м. Запоріжжя, вул. Східна, 3 Д, тел. (061) 99-62-55, директор Державної установи "Запорізької обласної фітосанітарної лабораторії – Коваленко Віталій Сергійович та завідувач відділу визначення посівних якостей насіння і товарних якостей садивного матеріалу – Степанюченко Сергій Анатолійович.

 

 


ВІДЕОСЮЖЕТИ