• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

02 жовтня 2019

Держпродспоживслужба та бізнес напрацьовують єдину позицію стосовно вимог до імпорту продукції тваринного походження до України

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

  • Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

01 жовтня 2019 року, відбувся круглий стіл, присвячений обговоренню питання імплементації норм наказу Міністерства аграрної політики України від 16.11.2018 №553 «Про затвердження Вимог щодо ввезення (пересилання) на митну територію України живих тварин та їхнього репродуктивного матеріалу, харчових продуктів тваринного походження, кормів, сіна, соломи, а також побічних продуктів тваринного походження та продуктів їх оброблення, переробки», який вступає в дію 24.11.2019.

У заході взяли участь заступник Голови Держпродспоживслужби Ольга Шевченко, директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Борис Кобаль, керівник екпертної групи у сфері ветеринарної медицини, здоров'я та благополуччя тварин Директорату безпечності та якості харчової продукції Мінагрополітики Дмитро Мороз, виробники і імпортери м’ясної продукції, науковці та інші зацікавлені особи.

Ольга Шевченко у ході обговорення повідомила, що наказ №553 був розроблений в рамках зобов’язань Угоди про асоціацію з ЄС щодо наближення українського законодавства до законодавства ЄС.

Заступник Голови Держпродспоживслужби  наголосила, що наказ №553 напрацьовувався спільно з експертами проекту технічної допомоги ЄС та враховує положення Регламенту ЄС 798/2008 у частині наближення до вимог ЄС, в тому числі при ввезенні продукції птахівництва. Крім того, під час роботи над зазначеним наказом Україна дотримувалася своїх міжнародних зобов’язань щодо транспарентності відповідно до членства у Світовій організації торгівлі, та нотифікувала відповідний проект документу вперше ще у 2016 році (G/SPS/N/UKR/111; G/SPS/N/UKR/111/Rev.1).

Крім того згідно національного законодавства даний проект наказу знаходився на публічному обговоренні в Україні, під час цього процесу коментарі були отримані від ряду торговельних партнерів, у тому числі від стейкхолдерів та європейських колег.

Продовжуючи обговорення,  Борис Кобаль зазначив, що над наказом  №553 фахівці Держпродспоживслужби разом з експертами в цій галузі працювали понад два роки. У документі  були враховані пропозиції зацікавлених відомств та профільних асоціацій, а також торгівельних партнерів України.

За результатами обговорення учасники зустрічі  домовилися продовжити роботу з напрацювання єдиної позиції влади та бізнесу стосовно вимог до імпорту подрібненого (січеного) м’яса та/або м’яса механічного обвалювання (ММО) до України.  З цією метою було запропоновано створити спеціальну робочу групу, засідання якої  заплановано на середину жовтня.


ВІДЕОСЮЖЕТИ