• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

24 жовтня 2019

Щодо організації безпечного харчування в закладах освіти Запорізької області

У новому 2019/2020 навчальному році в Запорізькій області розпочали  свою роботу 1013 закладів освіти.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Запорізькій області завчасно проведена санітарно просвітня робота та організаційні заходи. Прийнята участь в проведенні нарад, семінарів з представниками органів влади та місцевого самоврядування, керівниками навчально-виховних закладів, медичними працівниками, педагогічними колективами, працівниками харчоблоків. Одним з  важливих та актуальних питань, яке постійно розглядається на семінарах та нарадах є організація безпечного харчування учнів та вихованців навчально-виховних закладів (далі НВЗ).

Перед початком нового 2019/2020 навчального року в закладах освіти лабораторіями Держпродспоживслужби проведені дослідження якості питної води за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками. З досліджених 904 проб водопровідної  води відхилення за мікробіологічними   показниками складає 0,3%. За санітарно-хімічними показниками показник  відхилень від нормативних показників склав 26,9%.

У вересні-жовтні поточного року проведені моніторингові візити харчоблоків з відбором змивів з зовнішнього середовища та готових страв на мікробіологічні показники. Перевірена безпечність більше ніж 700 готових страв, з них бактеріально забруднених 2,3%. Досліджено 9300 змивів з навколишнього середовища – відхилень від гігієнічних нормативів встановлено в  2,8%.

За результатами здійснення заходів на адресу керівників закладів направлені пропозиції щодо поліпшення санітарно-технічного стану та дотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів.

Крім того, на даний час спеціалістами Держпродспоживслужби надана гігієнічна оцінка двотижневим перспективним меню, з яких 70% не забезпечують  фізіологічних потреб в харчових речовинах та енергії.  Частина повернута на доопрацювання.

На теперішній час суб’єкти господарювання, які надають послуги з організації харчування дітей у дитячих закладах Запорізької області, внесені до Реєстру потужностей операторів ринку. Практично всі мають договори з акредитованими уповноваженими лабораторіями на проведення виробничого лабораторного контролю готової продукції, яка виробляється та реалізується. Наразі залишається актуальним питання впровадження в дитячих навчальних закладах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).  

Ситуація з захворюваності на гострі кишкові інфекції в організованих колективах Запорізької області протягом останніх років залишається вкрай напруженою. Так, в поточному році зареєстровано 5 спалахів захворювання на ГКІ в закладах освіти (постраждало 42 дитини). Головним управлінням Держпродспоживслужби в Запорізькій області проведені вичерпні заходи щодо встановлення причин і умов виникнення спалахів та стабілізації ситуації. Застосовані відповідні адміністративні заходи. На адресу  керівників закладів направлено приписи щодо усунення порушень в сферах санітарно-епідемічного благополуччя, безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.

Питання організації харчування дітей в навчально-виховних закладах залишається на постійному контролі Держпродспоживслужби в Запорізькій області.


ВІДЕОСЮЖЕТИ