• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

14 лютого 2018

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Про надання адміністративних послуг у галузі безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини за 2017 рік

 

Оператори потужностей, що здійснюють в Україні діяльність з виробництва та/або обігу харчових продуктів, повинні отримати експлуатаційний дозвіл, який видається на кожну з таких потужностей, що використовуються для здійснення вищезазначеної діяльності.

Відповідно до  Законів України  «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про ветеринарну медицину», «Про безпечність та гігієну кормів», «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності»«Про адміністративні послуги»«Про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності», Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області (далі — Головне управління)  надає 2 адміністративні послуги у галузі  безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, а саме:

1) видача експлуатаційного дозволу операторам ринку, що провадять діяльність, пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження, згідно постанови КМУ від 11 листопада 2015 №930 «Про затвердження Порядку видачі експлуатаційного дозволу, форми експлуатаційного дозволу та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України»;

2) видача експлуатаційного дозволу для провадження діяльності на потужностях (об’єктах) з переробки неїстівних продуктів тваринного походження на потужностях (об’єктах) з виробництва, змішування та приготування кормових добавок, преміксів і кормів, згідно постанови КМУ від 5 листопада 2008 №978 «Про затвердження Порядку видачі  експлуатаційного дозволу».

Проте всупереч вимогам законодавства, на сьогоднішній день не всі суб’єкти господарювання, які провадять діяльність, що вимагає отримання експлуатаційного дозволу, мають документи дозвільного характеру від Держпродспоживслужби щодо такої діяльності. Так на 01.01.2018р. в Запорізькій області налічувалося 47 підприємств з переробки м’ясної продукції і лише 85% мають експлуатаційний дозвіл; з 38 підприємств по переробці молочної продукції та молокоприймальних пунктів - 29%; з 36 підприємств по переробці рибних продуктів – 81%; з 13 підприємств по виробництву яєць - 62%.

За 2017 рік через Центри надання адміністративних послуг Головним управлінням  Держпродспоживслужби в Запорізькій області було видано операторам ринку, що провадять діяльність пов’язану з виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження 93 експлуатаційних дозволи, за заявою власника анульовано 5 експлуатаційних дозволів та з-за невідповідності заявленої потужності вимогам чинного законодавства було підготовлено 23 рішення про відмову у видачі експлуатаційного дозволу.

Для провадження діяльності на потужностях (об’єктах) з переробки неїстівних продуктів тваринного походження/ потужностях (об’єктах) з виробництва, змішування та приготування кормових добавок, преміксів і кормів у 2017 року операторам ринку було видано 28 експлуатаційних дозволів, підготовлено 1 рішення про відмову у видачі та анульовано 1 експлуатаційний дозвіл за заявою власника потужності.

 

Нагадуємо, що оператори ринку в разі порушення вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів несуть відповідальність (в межах діяльності, яку вони здійснюють), за виробництво, зберігання харчових продуктів без отримання експлуатаційного дозволу, якщо встановлена обов’язковість його отримання (ст.64 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»), та у вигляді притягнення до адміністративної відповідальності, а саме:

  • накладання штрафу на юридичних осіб – у розмірі від тридцяти до тридцяти восьми мінімальних заробітних плат;

  • накладання штрафу на фізичних осіб – підприємців – у розмірі від двадцяти трьох до тридцяти мінімальних заробітних плат.

 

 Виходячи з вищевикладеного, Шановні суб’єкти господарювання, перевірте наявність експлуатаційного дозволу на Ваші потужності. У разі відсутності – надайте через центри надання адміністративних послуг документи на отримання данного документу дозвільного характеру.

Також інформуємо, що згідно ст. 25 Закону України  «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку, які провадять діяльність, що не вимагає отримання експлуатаційного дозволу, зобов’язані зареєструвати потужності, які використовуються на будь-якій стадії виробництва та/або обігу харчових продуктів.10.02.2016 року Наказом № 39 Міністерства аграрної політики та продовольства України визначено порядок проведення державної реєстрації потужностей, ведення державного реєстру потужностей операторів ринку та надання інформації з нього заінтересованим суб’єктам.


ВІДЕОСЮЖЕТИ