• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

20 лютого 2018

Введення в дію стандарту ДСТУ 3662:2015 «Молоко - сировина коров’яче. Технічні умови» ВІДТЕРМІНОВАНЕ.

           Станом на сьогоднішній день в Запорізькій області зареєстровано:

57 підприємств виробників сирого товарного коров’ячього молока, у  т.ч. 9 фермерських господарств, 1 сільськогосподарсько-обслуговуючий кооператив, 36 операторів ринку – виробників молочної продукції, у т.ч. 14  молокоприймальних пунктів.

         Всього, за 2017 р. було вироблено сирого коров’ячього молока виробниками всіх форм власності 260,6 тис. тон, з якого 224 тис. (86%) отримано від тварин, які належать господарствам населення            

     Наразі, вимоги при закупівлі молока коров’ячего  встановлені в ДСТУ 3662-97 «Молоко коров’яче незбиране. Вимоги при закупівлі». Стандарт передбачає, що все молоко залежно від рівня бактеріального забруднення і вмісту соматичних клітин, поділяється на екстра, вищий, перший і другий сорти.  Цей стандарт з першого січня 2018 року мав бути замінений ДСТУ 3662:2015 «Молоко - сировина коров’яче. Технічні умови», яким встановлено три ґатунки молока: екстра, вищий, перший. При цьому, чинною редакцією стандарту передбачено приймання на переробку молока другого ґатунку. 

             Реальний стан у молочній галузі свідчить про те, що обсяги молока другого ґатунку займають вагому частку у структурі переробки молока багатьох підприємств. Тому, Мінагрополітики було ініційовано відтермінування набуття чинності  оновленого стандарту   до липня 2018 року.

             Фактично, ця відстрочка повинна бути використана для вжиття відповідних заходів виробниками молока всіх рівнів щодо підвищення якості  молока – сировини, гігієнічних вимог молока і молочних продуктів при виробництві і переробці.

        Як повідомила заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова в інтерв’ю одному їз інтернет видань, в Міністерстві  готується документ, яким передбачається ступенева система трансформації вимог до молока і молочних продуктів при виробництві і переробці. Проектом наказу передбачається, що використання молока другого ґатунку буде дозволено у виробництві  нехарчових продуктів, наприклад кормів для тварин або казеїну. Таким чином, закупівля молока у господарствах населення буде продовжуватись.   

      Також, за словами заступника Міністра, підвищення якості молока від другого ґатунку до першого не вимагає значних витрат. Йдеться про дотримання гігієни персоналу і самих тварин. Персонал, задіяний у роботі з тваринами, повинен бути в чистому одязі, використовувати чисті рукавички, мити руки з милом або дезінфікувати їх. Для доїння треба застосовувати чисті ємності, бажано доїльний апарат або установку, які необхідно мити та дезінфікувати після кожного доїння. І звичайно, корови повинні підлягати ветеринарному догляду.  Держпродспоживслужбою спільно з Швейцарсько – Українським проектом SAFOSO підготовлені базові рекомендації для господарств населення з гігієни виробництва молока.

«Виробникам молока доцільно працювати над поліпшенням санітарно – гігієнічних умов праці. Молоко вищої якості коштує більше, ніж другого, різниця в середньому сягає двох гривень і більше. А молочна сировина  екстра  – класу  користується підвищеним попитом. Зараз його частка в структурі закупівлі складає 15,5 %, а рік тому – 13,8%. Більш того, саме молоко екстра класу  загалом є базою для виробництва молочних продуктів, призначених на експорт у т.ч. до країн ЄС», зазначила  Олена Ковальова.

Слід зазначити, що у ЄС встановлені єдині вимоги до сирого молока без поділу на ґатунки (Регламент ЄС № 853/2004 Європейського Парламенту і Ради від 29 квітня 20004 року ). Відповідно до  вимог  ДСТУ 3662-:2015 «Молоко - сировина коров’яче. Технічні умови» тільки молоко ґатунку екстра відповідає європейським нормам. Таким  чином, запровадження стандарту лише частково вирішує питання гармонізації нормативних вимог до сирого молока.

 

Відтермінування дасть змогу виробникам всіх рівнів (у т.ч. особистим селянськім господарствам) виконати комплекс заходів для покращення якості молока. А саме:

  • Виконання вимог програм – передумов, які необхідні для підтримання гігієнічних умов та належної виробничої практики на всіх етапах обігу молока;
  •  Здоров’я і благополуччя тварин;
  • Реєстрація та ідентифікація тварин;
  • Виконання в повному обсязі Планів державного моніторингу залишків ветеринарних препаратів та забруднювачів у живих тваринах та необроблених харчових продуктах тваринного походження;
  • Впровадження систем НАССР та забезпечення простежуваності.

 


ВІДЕОСЮЖЕТИ