14 січня 2020
На стаціонарному лікуванні в КУ «Запорізька обласна інфекційна клінічна лікарня» Запорізької обласної ради з 26.12.19р. по 13.01.2020р. знаходилось 7 дорослих мешканців міста Запоріжжя. Діагноз у 5 осіб – «Сальмонельоз, викликаний Salmonella blegdam», який підтверджено лабораторно, у 2 осіб – «Гострий гастроентерит». Перебіг хвороби - середньої важкості. Випадки не взаємопов’язані між собою. Проте, в ході оперативно проведеного епідрозслідування, спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області встановили, що потерпілі напередодні вживали підозрілий харчовий продукт (роли «Гарячий сет» «Аргентинський рол», «Кантрі Хот», «Фурай»). Замовлення їжі із сайту «SUSHI 3303» захворілі здійснили та отримали 25.12.2019 (кур’єрською доставкою) в проміжку часу з 19 00 до 2100
Головним управлінням Держпродспоживслужби своєчасно проведені заходи щодо локалізації та ліквідації спалаху, було з’ясовано адресу виготовлення підозрілого продукту та ФОП, який здійснює підприємницьку діяльність в закладі SUSHI 3303. При санепідобстеженні об’єкту виявлено, що заклад в державному реєстрі потужностей операторів ринку не зареєстрований. Загальна кількість працюючих у вищезазначеному закладі не встановлена. Документи, що засвідчують якість та безпеку харчових продуктів не були представлені. Крім того мали місце порушення санітарно - гігієнічного режиму, технології приготування страв, недотримання персоналом закладу правил особистої гігієни. За результатами лабораторних досліджень, проведених Випробувальним центром Запорізької регіональної державної лабораторії державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, виявлені відхилення від нормативних показників за мікробіологічними показниками в пробі готової продукції та змивів з об’єктів зовнішнього середовища.
Про ситуацію що склалась проінформоване Головне Управління Національної поліції в Запорізькій області, Головне управління ДФС у Запорізькій області, Головне управління Держпраці в Запорізькій області.
З метою недопущення розповсюдження масових інфекційних та неінфекційних харчових захворювань серед мешканців міста, Начальником Головного управляння Держпродспоживслужби в Запорізькій області, винесено розпорядження про тимчасове припинення виробництва та обігу харчових продуктів на вищезазначеному об’єкті за порушення законодавства про харчові продукти № 38 від 31.12.2019 року, яке оприлюднене на офіційному сайті Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області 31.12.2019 року. На ФОП складено протокол про порушення Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».
На сьогоднішній день справа про порушення цього Закону, законодавства про харчові продукти та корми розглядається Головним управлінням Держпродспоживслужби в Запорізькій області. За результатами розгляду в визначені законодавством терміни буде прийнято рішення про притягнення суб’єкта до відповідальності.