25 листопада 2020
За 10 місяців 2020 року спеціалістами Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області у закладах освіти проведено 182 заходи державного контролю у сфері безпечності харчових продуктів.
За результатами проведених заходів видано 144 обов’язкових, для виконання у визначені строки, письмових вимог (приписів) щодо усунення порушень вимог законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.
Окрім того, прийнято 3 рішення про вилучення та знищення харчових продуктів, які постачалися до закладів загальної середньої освіти. Зокрема, було вилучено та знищено 5 кг молокопродуктів, 62 кг м’яса птиці.
За встановлені порушення у сфері безпечності харчових продуктів застосовано 32 штрафи на загальну суму 27,2 тис. грн.
Під час проведення заходів відібрано 126 зразків продукції для проведення лабораторного контролю. В ході досліджень встановлено невідповідностей продукції щодо їх ґатунку та маркування в 19 зразках.
Виробникам такої продукції та закладу освіти направлено повідомлення для встановлення причин та вжиття заходів щодо вилучення з обігу неправильно маркованих харчових продуктів. До Головного управління Національної поліції в Запорізькій області надіслано лист щодо виявленого факту постачання фальсифікованої продукції до навчального закладу.
З метою дотримання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів в регіоні постійно проводиться роз’яснювальна та просвітницька робота, в тому числі у закладах освіти. Зокрема, з початку року проведено 242 наради та навчання з керівниками та працівниками закладів освіти, надано понад 1,3 тис. консультацій щодо впровадження постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) ) та стосовно дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів.
Робота у вказаному напрямку триває.