09 вересня 2021
До Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів надійшло інформаційне повідомлення системи швидкого оповіщення про харчові продукти і корми (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) № 2021.4074 та RASFF № 2021.4074-fup 29 стосовно виявлення несанкціонованої речовини оксид етилену у сировині (постачальник: ADE-Orangen-Mango-Grundstoff), яка використовувалась при виготовлені напоїв HELL FOCUS STR 250C (виробник: Hell Energy Magyaroszag Kft), та експортовано до України (отримувач: ТОВ «ХЕЛЛ ЕНЕРДЖІ ДРІНКС», м. Київ, 03038).
З метою недопущення в обіг такої продукції, Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області доводить до відома операторів ринку, що згідно статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» (далі – Закон) вони зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.
Зокрема, у разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу в Запорізькій області, необхідно негайно інформувати Головне управління для вжиття відповідних заходів за адресою: вул. Гоголя, 105А, м. Запоріжжя, 69002, тел. (061)228-04-51, e-mail: bezpeka@gudpss-zp.gov.ua
На даний час інформація щодо виявлення цієї продукції в обігу в Запорізькій області до Головного управління Держпродспоживслужби не надходила.
Нагадаємо, що оксид етилену — насичена гетероциклічна сполука з хімічною формулою C2H4O, є токсичною речовиною. Звичайні симптоми системного отруєння — головний біль, задишка, нудота і блювання. Поріг сприйняття людиною запаху оксирану — 1,26 мг/л. Гранично допустима концентрація оксирану в повітрі прийнята рівною 1 мг/л[7].
Довідково: Європейська система швидкого оповіщення про харчові продукти і корми (Rapid Alert System for Food and Feed, RASFF) - система швидкого обміну інформацією щодо наявності ризику для здоров’я людини, пов’язаного з харчовими продуктами і кормами.
RASFF - це інструмент для обміну інформацією, який допомагає країнам ЄС діяти швидше та скоординовано у відповідь на загрозу здоров'я, спричинену харчовою продукцією або кормом. Мережа RASFF об’єднує контролюючі органи в сфері безпечності харчової продукції країн ЄС та таких країн як Ісландія, Ліхтенштейн, Норвегія, Швейцарія, які відповідають за безпечність харчових продуктів та кормів.
У разі загрози:
• Член мережі передає Європейській Комісії інформацію про харчовий продукт чи корм, які несуть пряму чи опосередковану загрозу людині.
• Комісія відразу передає таку інформацію всім членам мережі.
• Комісія публікує щотижневий огляд таких повідомлень
Повідомлення можна переглядати онлайн на порталі RASFF