17 січня 2022
До Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області надійшло на розгляд та проведення гігієнічної оцінки близько 3,7 тис. примірних чотиритижневих меню для відповідних вікових груп.
За результатами вивчення на відповідність вимогам Постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 р. № 305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», спеціалістами Держпродспоживслужби Головного управління погоджено для 1074 закладів освіти понад 2,4 тис. примірних чотиритижневих меню, які за результатами гігієнічної оцінки відповідають загальним віковим потребам здобувачів освіти згідно з нормами фізіологічних потреб.
На доопрацювання повернуто 1,3 тис. примірних меню.
Нагадаємо, в рамках реформи шкільного харчування кулінарним експертом Євгеном Клопотенко разом із командою соціального проєкту з покращення культури харчування Cult Food, дитячими дієтологами та фахівцями МОЗ розроблено нове шкільне меню для закладів освіти.
Оновлене меню для шкільних їдалень включає в себе 160 страв. У ньому обмежено кількість солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження та субпродуктів. Натомість збільшено кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.
Заборонено в дитячій столовій ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби. Адже ці продукти мають високий вміст солі, цукру, а деякі з них — консерванти та трансжирні кислоти, що суперечить принципам здорового харчування.
Примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету у навчальних закладах дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Без такого погодження дозволено використовувати меню, яке рекомендоване Міністерством охорони здоров’я України.
Перевірити, чи відповідає меню у навчальному закладі вашої дитини оновленим нормам, можна на сайті МОЗ, де у вільному доступі викладені всі технологічні карти (https://bit.ly/3Fpip0M) на страви.
Усі технологічні карти пройшли експертизу в Державній установі «Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМН України», а Держпродспоживслужба видала на них висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи.