22 червня 2023
Особливу небезпеку становить гостре токсико - інфекційне захворювання — ботулізм. Це харчове отруєння, яке може призвести до тяжких наслідків. Водночас у більшості випадків його можна уникнути, дотримуючись простих харчових правил.
Основною причиною ботулізму є вживання в їжу неякісно приготовлених продуктів, що були забруднені бактеріями ботулізму.
Найчастіше причиною ботулізму стають: зіпсовані домашні консерви з м’яса та риби, рідше — овочів; консервовані продукти, які були погано вимиті, недостатньо термічно оброблені; в’ялені/копчені продукти домашнього приготування. Проте реєструються випадки хвороби і після вживання продуктів вироблених у промислових умовах.
Рекомендації:
1. Не вживайте їжу з ємностей, які можуть нести ризик ботулізму: роздуті бляшанки, банки зі здутими кришками, банки, з яких щось витікає.
2. Не вживайте консервовані в домашніх умовах продукти, які зберігаються понад рік, або термін зберігання яких сплив.
3. Не купуйте консерви та інші продукти домашнього виготовлення з рук та в місцях несанкціонованої торгівлі.
4. Уникайте споживання в’яленої, копченої, солоної риби, консервів (м’ясних, овочевих) домашнього приготування, які реалізуються в місцях несанкціонованої торгівлі
5. Не вживайте продукти, якщо сумніваєтесь у їхній якості або не впевнені, що їх виготовляли, зберігали та/або транспортували не належним чином.
6. Перед споживанням м’ясних та рибних консервів домашнього приготування піддавайте їх термічній обробці. Токсин ботулізму за температури 80°С руйнується через 5-25 хвилин, за температури 100°С – у перші хвилини.
Профілактикою захворювання є ретельне дотримання технологій домашнього консервування та виконання санітарно-гігієнічних вимог. Категорично заборонені до вживання продукти з ознаками недоброякісності, які мають запах гострого сиру або прогорілої олії.
Бережіть себе та будьте уважні до свого раціону!
Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp