• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

28 січня 2025

Держпродспоживслужба Запоріжжя: прості правила як уникнути ботулізм

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

За повідомленням ДУ «Запорізький ОЛЦ МОЗ України» 27.01 2025 року в м. Запоріжжя зареєстровано випадок захворювання на ботулізм з 1 постраждалим, що вживав рибу: лящ в’ялений (непатраний).

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Запорізькій області розпочато організацію проведення позапланового заходу державного нагляду (контролю) з приводу ситуації, що склалася.

Ботулізм – хвороба, що виникає внаслідок отруєння токсинами бактерій ботулізму і супроводжується важким ураженням центральної та вегетативної нервової системи. Ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені  продукти домашнього приготування, проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку не дотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту. Також причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти.

Першими симптомами захворювання є:

  • порушення зору;

  • сильно виражена сухість у роті;

  • важко говорити (голос стає тихим або пропадає);

  • підвищена стомлюваність, м'язова слабкість;

  • запаморочення;

  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень),

які найчастіше виникають через 12-24 годин після вживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (вже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). При наявності перших ознак недомагання негайно звертайтеся за медичною допомогою!

Зазвичай, у більшості випадків можна уникнути отруєння, якщо дотримуватися простих правил:

  • Уникайте споживання в’яленої, солоної, консервованої риби, та м'ясних консервів домашнього виробництва.

  • Не вживайте вміст консервів з пом’ятих, тріснувших, вздутих та в цілому пошкоджених банок;

  • Не вживайте консервований продукт, що змінив колір на невластивий, з наявністю помутніння рідини та випадіння осаду;

  • Не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі, а також без заводського маркування та супровідних документів, які б підтвердили  якість та безпечність харчового продукту.

  • Відмовтесь від  споживання продуктів, умови зберігання та транспортування яких могли бути не дотримані належним чином.

Важливим чинником отруєнь, на який слід звернути увагу при купівлі товару, виступають терміни придатності продукту та цілісність упаковки.

Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Прислухайтесь до вищевказаних порад, бережіть своє здоров’я та здоров’я оточуючих!

Лікування ботулізму можливе тільки в медзакладі і найбільш ефективне при ранньому встановлені діагнозу, тому при будь-яких симптомах харчового отруєння наполегливо рекомендуємо одразу ж звернутися до сімейного лікаря!

Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp


ВІДЕОСЮЖЕТИ