• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

11 березня 2025

Як уникнути отруєння грибами

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

За повідомленням ДУ «Запорізький ОЦКПХ МОЗ України» 10.03.2025 року в м. Запоріжжі зареєстровано випадок отруєння  грибами з трьома постраждалими, що вживали страву із сушених грибів невідомого походження. Потерпілі госпіталізовані з симптомами отруєння грибами до лікувального закладу.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Запорізькій області розпочато організацію проведення розслідування з приводу ситуації, що склалася.

За інформацією Центру громадського здоров’я України  симптоми отруєння виникають протягом декількох годин, але можуть з’явитись і через кілька діб або навіть тижнів, коли грибні токсини вразять внутрішні органи. Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми:

  • різкий біль у животі;
  • головний біль;
  • підвищення температури тіла;
  • галюцинації;
  • холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);
  • судоми;
  • задуха;
  • марення;
  • зниження пульсу, запаморочення.

Щоб уникнути отруєння грибами Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області рекомендує дотримуватись простих правил:

  • найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
  • не купуйте гриби (фасовані та/або промислового виробництва), якщо на упаковці немає етикетки, листів-вкладишів та взагалі відсутня інформація про товар;
  • не купуйте свіжі/сушені/солені/консервовані гриби на стихійних ринках;
  • уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  • удома ще раз ретельно перевірте гриби — усі сумнівні треба викинути;
  • не куштуйте сирі гриби;
  • варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв;
  • зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Увага! 

Не годуйте грибами дітей. Не можна вживати гриби вагітним та жінкам, які годують груддю.

Лікування отруєнь можливе тільки в медзакладі і найбільш ефективне при ранньому встановлені діагнозу, тому при будь-яких симптомах харчового отруєння наполегливо рекомендуємо одразу ж звернутися до сімейного лікаря!

Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp


ВІДЕОСЮЖЕТИ