• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

15 квітня 2025

Безпечні Великодні свята: як уберегти себе та родину від небезпек

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Незабаром відзначатиметься одне з найбільших релігійних свят - Великдень. Релігійні громади готуються до проведення Великодніх богослужінь, а для містян це чудовий привід відпочити від робочих буднів і відзначити свято в сімейному колі. За традицією цей захід не обходиться без святкового застілля, яскравих крашанок, пасок, солодощів та інших смаколиків. Однак підготовка до свята потребує особливої уважності, адже масова закупівля продуктів та їх зберігання можуть спричинити небажані наслідки, зокрема харчові отруєння.

Як вибрати безпечні продукти?

  • Оминайте місця стихійної торгівлі, купуйте харчові продукти та продовольчу сировину (яйця, м’ясо, молочні продукти) лише у стаціонарних закладах торгівлі або на санкціонованих, офіційних обладнаних продовольчих ринках, де проводиться ветеринарно-санітарна експертиза.
  • Не замовляйте кондитерські вироби, м’ясні, молочні та рибні продукти домашнього приготування через інтернет мережі!
  • Не закуповуйте заздалегідь харчові продукти, які швидко псуються.
  • Щоб уникнути купівлі неякісних продуктів уважно ознайомтесь з маркуванням: терміном придатності, температурою зберігання і по можливості з запахом та зовнішнім виглядом продукту. Ознайомтесь зі складом продукту, так як він не завжди відповідає найменуванню.
  • Переконайтесь в цілісності упаковки продукту, а також в тому, що умови зберігання відповідають вимогам виробника.
  • При купівлі яєць зверніть увагу не тільки на строки придатності а і на цілісність та чистоту шкаралупи.

Правила безпечного приготування та зберігання їжі

Дані епідеміологічних розслідувань випадків гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь свідчать про те, що захворювання, як правило, виникають через недотримання технологій приготування та елементарних гігієнічних вимог під час зберігання страв. Тому, щоб уникнути харчових отруєнь чи гострих кишкових інфекцій, Головне управління Держпродспоживслужби рекомендує дотримуватись, при приготуванні страв, простих правил:

  • При приготуванні страв дотримуйтесь  технології приготування страв, особливо щодо термічної обробки кулінарних виробів із м’яса, птиці та яєць;
  • Продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, заливні, паштети м’ясні, салати до складу яких входять яйця, тощо) зберігайте в холодильнику, дотримуйтесь встановлених гарантованих термінів зберігання.
  • Використовуйте окремий розподільний інвентар для обробки сировини та готових продуктів, в холодильнику сировину та готові страви зберігайте окремо.
  • Овочі та фрукти при споживанні добре промийте питною водою, а яйця, перед приготуванням, ретельно вимийте в водному содовому розчині.
  • Звертайте увагу на воду, не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води).
  • При приготуванні страв дотримуйтесь правил особистої гігієни. Підтримуйте чистоту на кухні, мийте руки, перед тим як брати продукти і готувати їжу, вимийте і продезінфікуйте всі поверхні й кухонні приладдя, що використовуються для приготування їжі.

Важливим питанням є підготовка «символів» Великодня. Напередодні свята у продажі з’являється маса штучних барвників для яєць, посипок, та яскравих фігурок для прикрашання великодньої випічки. Часто за красотою та яскравою фарбою прикрас приховується цілий ряд шкідливих речовин. Тож радимо використовувати в приготуванні смаколиків як можна більше натуральних компонентів. Пасочки можна прикрасити горіхами, сухофруктами, натуральними цукатами. Уявити свято без крашанок теж неможливо, тому при приготуванні яєць пропонуємо використати натуральні барвники (шкірка цибулі, сік буряка, винограду або моркви з додаванням оцту, куркума, чай каркаде та інші), завдяки яким можна отримати великодні яйця різноманітних і бездоганно природних кольорів без шкоди для здоров’я.

Шановні споживачі!

Пам’ятайте, що хворобу легше попередити, ніж лікувати. Тому ретельно слідкуйте за якістю продуктів, які споживаєте самі та Ваша родина!

Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp


ВІДЕОСЮЖЕТИ