31 травня 2019
Для здійснення у безпечний спосіб експорту ячменю, кукурудзи та сої з України в Китайську Народну Республіку (далі – Китай) Міністерство аграрної політики та продовольства України та Генеральна адміністрація нагляду за якістю, інспекції та карантину Китаю досягли домовленостей щодо фітосанітарних вимог до ячменю, сої та кукурудзи з країною походження Україна, що були викладені у Протоколах фітосанітарних та інспекційних вимог.
Здійснювати експорт має право суб’єкт господарювання, що включений до Переліку осіб, які планують експорт кукурудзи, ячменю або сої до Китаю. Крім того, експорт має здійснюватися із місця зберігання, що внесений до Переліку місць зберігання, з яких планується експорт. Відповідні реєстри розміщенні на офіційному сайті Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за посиланням:
http://www.consumer.gov.ua/ContentPages/Fitosanitarni_Vimogi_Krain/89/ .
Особа яка має намір експортувати ячмінь, кукурудзу або сою до Китаю зобов’язана:
· зареєструватися в управлінні Держпродспоживслужби відповідно до ст. 27 Закону України «Про карантин рослин»;
· подати заяву до Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області на проведення обстеження посівів кукурудзи, ячменю та сої у період вегетації на предмет відсутності шкідливих організмів, які знаходяться під карантинним контролем у Китаї.
· надати інформацію щодо права власності (оренди) або документи щодо намірів купівлі продукції у сільгоспвиробників, впровадження інтегрованої системи захисту посівів, наявність оплати за обстеження посівів;
· подати заяву на проведення обстеження місць зберігання кукурудзи, ячменю та сої, із яких планується експорт, до Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області або іншій області ( за місцем знаходження складів);
· у випадку експорту ячменю – провести процедуру встановлення офіційного статусу виробничої ділянки, вільної від Tilletia controversa – карликової сажки на поле, із якого буде здійснено експорт врожаю до Китаю.
Після отримання заяви на обстеження у вегетаційний період місць вирощування та пакету документів, державний фітосанітарний інспектор проводить обстеження та огляд посівів, під час якого здійснюється відбір зразків. Відібрані зразки направляються до фітосанітарної лабораторії для проведення аналізу фітосанітарного стану об’єктів регулювання з метою виявлення шкідливих організмів з урахуванням Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог певної культури. За результатами обстеження та фітосанітарної експертизи інспектор складає акт обстеження на встановлення фітосанітарного стану, в якому зазначає відповідність або невідповідність Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту з України до Китаю.
З метою реалізації статті 4 та 5 Протоколів проводяться обстеження складських приміщень, які можуть бути включені до переліку місць зберігання, з яких планується експорт на предмет виявлення шкідливих організмів, що знаходяться під карантинним контролем Китаю. З кожного місця зберігання формується зразок та направляється до фітосанітарної лабораторії. За результатами обстеження та фітосанітарної експертизи інспектор складає акт обстеження на встановлення фітосанітарного стану, в якому зазначає відповідність або невідповідність Протоколу фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту з України до Китаю.
Подальший експорт кукурудзи, ячменю та сої здійснюється у супроводі фітосанітарного сертифікату із додатковою декларацією наступного змісту: «Партія відповідає фітосанітарним вимогам, встановленим Протоколом фітосанітарних та інспекційних вимог щодо експорту ячменю (кукурудзи, сої) з України до Китаю між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Генеральною адміністрацією нагляду за якістю, інспекції та карантину Китайської Народної Республіки, та не містить карантинних шкідливих організмів, що знаходяться під контролем Китаю».