09 грудня 2024
Незабаром різдвяні та новорічні свята. Як вже повелося, на свята ми готуємо різноманітні страви, і, безперечно, зростають ризики виникнення гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, особливо серед дітей.
Тому, аби свята залишили після себе лише щасливі спогади, необхідно дотримуватись таких рекомендацій:
закупку сировини для виготовлення страв, готових продуктів харчування здійснюйте виключно при наявності на них супровідних документів, що засвідчують їх безпечність та якість, які повинні надаватися в місцях продажу продукції;
перед приготуванням їжі та перед її вживанням, після відвідування туалету, обов’язково мийте руки з милом;
під час приготування м’яса добре його проварюйте та просмажуйте, особливо вироби із фаршу;
чітко дотримуйтеся технології приготування їжі та використовуйте лише доброякісні продукти харчування;
обов’язково звертайте увагу на умови зберігання продуктів харчування та не допускайте споживання продуктів у випадку закінчення терміну придатності або при найменшій підозрі щодо їх якості;
не використовуйте для виготовлення страв яйця домашньої водоплавної птиці та сметану, виготовлену в домашніх умовах;
курячі яйця перед використанням слід обов’язково мити, молоко перед споживанням – кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте під проточною водою;
готові страви вживайте свіжими, зберігайте не більше 2 годин (особливо салати) при температурі +2°С - +6°С або, якщо страва готувалася заздалегідь, – її слід перед вживанням перекип’ятити, просмажити, а не розігріти «до теплого»;
салати, заправляйте перед їх вживанням;
кондитерські вироби з масляним кремом зберігайте при температурі +2°С -+6°С не більше 36 годин, із заварним кремом – не більше 6 годин;
зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
уникайте сусідства сирої продукції та готових страв при зберіганні в холодильнику;
не залишайте страви зі святкового столу для споживання на наступні дні.
Завжди пам’ятайте: запобігати харчовим отруєнням значно легше, ніж їх лікувати!
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчого лікувального закладу, самолікування небезпечно!
Піклуйтесь про своє здоров’я та здоров’я своїх близьких!
Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp