• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

19 грудня 2024

Трансжири у нашому житті

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Жири дуже важливі для нашого здоров'я. У балансі з білками і вуглеводами вони є складовою частиною здорового і збалансованого харчування. Особливо взимку, в холод.

Жири, або тригліцериди, - природні органічні сполуки, в живих організмах виконують, перш за все, структурну та енергетичну функції: основна складова клітинної мембрани, а в жирових клітинах зберігається енергетичний запас організму. Так, запам'ятовуємо головне: жири забезпечують нам енергію для активного життя. Все питання в тому, які жири використовувати в їжу. Жири бувають рідкими та твердими, тверді в свою чергу, поділяються на натуральні та створені штучно. Натуральні тверді жири – вершкове масло, сало, гусячий та курячий жир – зовсім не дешеві. Тому трансжири виробляють із самих дешевих рослинних олій, включаючи кокосову, а також із практично неїстівного жиру китів і моржів. Щоб зробити рідку олію твердою, її піддають гідрогенізації – насичують воднем при високій температурі. Саме під час цього процесу третина молекул змінює свою конфігурацію, становлячись трансізомерами. У змінених молекулах структура не відповідає природному аналогу, тому повноцінно брати участь в обміні речовин вони не можуть. По суті своїй це ненатуральна їжа. Кінцевий продукт – спред, маргарин або майонез – отримується шляхом додавання в емульсію води, солі, ароматизаторів, антиоксидантів і барвників. Трансжири дешеві та доступні. На їх основі роблять кондитерські та кулінарні жири, маргарини, що застосовуються для поліпшення смаку та продовження термінів придатності продуктів харчування.

Стакан молока з сої та пальмової олії може простояти у вас на підвіконні цілий місяць і не скисне. Ну і що в цьому поганого скажете ви? А те, що не перероблені трансізомери накопичуються в організмі і заважають всмоктуванню незамінних жирних кислот. Так трансжири перешкоджають повноцінне живлення клітин, сприяють ожирінню і накопиченню токсинів в організмі, підвищують ймовірність таких захворювань, як цукровий діабет, атеросклероз, інсульт та ішемічна хвороба серця. Негативно впливаючи на обмін жирних кислот і на вміст холестерину в крові, трансжири провокують захворювання серцево-судинної системи. Їх накопичення в організмі також знижує ефективність роботи імунної системи і навіть може спровокувати онкологічні захворювання.

Сьогодні трансжири можуть міститися в будь-яких продуктах. При цьому не кожен виробник вказує їх наявність на упаковці. Але якщо ви прочитали, що до складу купленого продукту входять гідрогенізовані жири, кулінарний жир або маргарин, знайте, що ймовірність наявності в ньому трансжирів дуже висока. Трансжири утворюються і при смаженні у фритюрі. Будь-яка смажена продукція фастфудів (біляші, чебуреки та ін.) містить трансжири у величезній кількості.

Ймовірність високого вмісту транс жирів також є в таких продуктах, як:

- Кондитерські вироби (тістечка, торти, вафлі, печиво, крекери, пончики, цукерки);

- Чипси, попкорн;

- Заморожені м'ясні та інші напівфабрикати в паніровці;

- Майонези, соуси;

- Рафінована рослинна олія;

- Спреди, м’які бутербродні масла;

- Сухі концентрати (супи, десерти, соуси, креми), ікорні закуски на хліб;

- Фабрична випічка, здоба;

Отже, треба віддавати перевагу домашній їжі з натуральних продуктів, якомога менше використовувати соуси та майонези, відмовитись від обсмажування продуктів у фритюрі, від фастфуду та звести до мінімального споживання випічки та кондитерських виробів з крамниць та кав’ярень. Бажаємо Вам здоров’я.

Приєднуйтесь до Telegram-каналу Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області: https://t.me/gudpsszp


ВІДЕОСЮЖЕТИ