03 червня 2025
У травні 2025 року спеціалісти управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, спільно з представниками Правобережного Центрального та Лівобережного відділів освіти Департаменту освіти і науки ЗМР, провели вісім семінарів (нарад) для керівників, відповідальних осіб за організацію харчування та медичних працівників закладів освіти. Загалом семінари відвідали 354 особи з понад 110 закладів загальної середньої та дошкільної освіти м. Запоріжжя.
Головною метою заходів стало створення безпечного освітнього середовища в закладах освіти, регулювання їх діяльності в умовах дії правового режиму воєнного стану в Україні відповідно до діючих нормативно-правових актів з урахуванням змін до них.
Під час семінарів обговорювались такі важливі питання щодо підготовки закладів освіти до нового навчального 2025/2026 року як:
- готовність інженерних мереж та комунікацій, наявність проточного гарячого водопостачання, ефективність роботи вентиляційної системи тощо;
- забезпечення здобувачів освіти якісним питним водопостачанням;
- створення оптимальних умов мікроклімату, достатнього рівномірного освітлення для всіх учасників освітнього процесу;
- облаштування навчальних локацій меблями відповідно ростових особливостей здобувачів освіти;
- оснащення відповідними меблями спальних приміщень та ігрових куточків;
- організація медичного обслуговування, облаштування медичних куточків в приміщеннях для провадження освітнього процесу;
- організація харчування у спосіб кейтеринг (кейтерингові послуги) відповідно вимог чинного законодавства;
- утримання приміщень для підігріву готових страв та куточків для прийняття їжі в належному стані;
- проходження співробітниками закладів обов’язкових медичних оглядів;
- наявність умов для дотримання правил особистої гігієни учасниками освітнього процесу;
- дотримання протиепідемічного та дезінфекційного режимів тощо.
Крім того, керівників закладів було поінформовано про здійснення лабораторного контролю зразків питної води, параметрів мікроклімату, рівнів штучного освітлення, шумового навантаження перед початком навчального року, при організації харчування здобувачів освіти - проведення заходів з дотримання санітарно-гігієнічного режиму та технологічного процесу приготування страв.