• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

10 червня 2025

Безпечність харчових продуктів: безпечна прохолода безалкогольних напоїв

В перші літні спекотні дні значно підвищився попит на прохолодні напої. Охолоджена мінеральна вода, квас, лимонад, коктейлі тощо миттєво зникають з полиць магазинів.

В спеку особливо важливо подбати про безпечність напоїв, які купуєте.

Якщо мова йде про фасований товар – варто:

  • уважно вивчити обов’язкову інформацію на його етикетці (стаття 6 Закону України «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»);

  • переконатись, що напій належним чином зберігається у місці продажу – при температурі від 0 до 20 оС і не під дією прямих сонячних променів.

Ці поради  стосуються і напоїв, які продаються на розлив або готуються на місці. В такому випадку обов’язкову інформацію про продукт продавець має надати на вимогу споживача.

Варто зазначити, що посуд, в який відпускаються такі напої обов’язково має бути чистим.

Наразі набуває популярності тенденція щодо відмови від одноразового посуду, особливо пластикового. Щоб зменшити кількість побутових відходів з метою збереження чистого довкілля окремі заклади пропонують напої на розлив у тару покупця.

Нагадуємо, що продавець несе повну відповідальність за дотримання гігієнічних вимог, в тому числі за належну якість і чистоту посуду, в якому відпускаються напої. І якщо чистота власного посуду споживача викликає сумніви у продавця – він має право відмовити у відпуску напоїв в цю тару.

 


ВІДЕОСЮЖЕТИ