• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору

12 червня 2025

Держпродспоживслужба застерігає: «Підвищення температури сприяє псуванню харчових продуктів і виникненню отруєнь»

Головне управлінняДержпродспоживслужбив Запорізькій області

Як убезпечити себе від токсикоінфекцій та харчових отруєнь в літню пору року? Виконувач обов’язків заступника начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віталій Д’яков нагадав про фактори ризику та засоби профілактики «літніх» хвороб під час брифінгу в медіацентрі ЗОДА.

Одним з найулюбленіших влітку є відпочинок на воді. Проте він пов’язаний з певними ризиками.

– Не купайтеся в мілководних водоймах та водоймах зі стоячою водою – таких, як ставки. Вода в них сильно прогрівається і може містити збудників різних небезпечних захворювань – холери, черевного тифу, гепатиту А, лептоспірозу. Уникайте потрапляння води в очі. Через слизові оболонки очей збудник може потрапити в організм та викликати захворювання. Не варто полоскати рота морською водою – це теж небезпечно, – зауважив Віталій Д’яков.

Під час літніх пікніків на природі не слід брати із собою продукти, що швидко псуються. А от води має бути достатньо.

– Найкраще використовувати бутильовану воду. А водопровідну воду слід прокип’ятити або спочатку заморозити, а потім вживати талу. В літню спеку неякісна вода теж може спричинити харчові розлади, – зазначив спікер.

Купуючи продукти харчування в магазинах чи на агропродовольчих ринках, покупці можуть вимагати в продавців документи, що підтверджують якість товарів. А от на стихійних ринках робити покупки фахівці не радять.

– В Запорізькій області з початку року зафіксований випадок харчового отруєння грибами невстановленого походження. Троє людей приготували банош. Але гриби ймовірно містили токсичні речовини, тож людям стало зле, – повідомив Віталій Д’яков.

Підвищення температури повітря сприяє розвитку мікроорганізмів, псуванню продуктів та виникненню токсикоінфекцій та харчових отруєнь. Щоб убезпечити себе і своїх близьких від захворювання, фахівці Держпродспоживслужби радять дотримуватися простих правил:

  • мити руки перед приготуванням їжі;
  • мити інструменти – ножі, обробні дошки;
  • не вживати немиті овочі, фрукти та інші харчові продукти;
  • продукти тваринного походження (м’ясо, рибо, молоко) зберігати в холодильнику при температурі не більше +2-6 градусів за Цельсієм; 
  • при покупці продуктів харчування обов’язково перевіряти термін придатності;
  • готувати їжу в такій кількості, яку родина зможе спожити за один прийом;
  • уникати контактів з бродячими тваринами, а якщо вони відбулися – ретельно мити руки.

У разі виникнення ознак харчового отруєння слід негайно звернутися до лікаря. 

Джерело: https://www.zoda.gov.ua/news/74847/derzhprodspozhivsluzhba-zasterigaje-pidvishennya-temperaturi-spriyaje-psuvannju-harchovih-produktiv-i-viniknennju-otrujen.html


ВІДЕОСЮЖЕТИ